Paylaş |
|
Tweet |
Erhan Aydoğdu
Kuruluş: 1978 Haziran
IATA Kodu : –
Merkezi : Çiğli – İzmir
Çağrı Adı : –
Sınıf: İç hat tarifeli, uluslararsı tarifesiz yolcu ve kargo
Satatü: Proje Aşamasında kaldı.
İzmir’li iş adamı Hüsamettin Şınlak kurulacak bir havayolu şirketi ile İzmir ve çevresinin yapılacak iç hat uçuşları ile bölge ekonomisinin hareketleneceğine inanıyordu. Ayrıca aynı kalem altında yapılacak uluslararası kargo taşımacılığı da ülke ekonomisine destek ve döviz kaynağı olacaktı. Bu düşüncelerden yola çıkarak 1977 yılında bir havayolu şirketi kurmak için kollar sıvandı. Ön çalışmaların tamamlanmasının ardından diğer bir İzmir’li iş adamı ve Hindistan Fahri Konsolosu Turgut Koyuncuoğlu ile birlikte 1978 yılının Haziran ayında Ege Havayolları’nı kurarak uçuş iznini almak için Sivil Havacılık Dairesine başvurdular. Başvuruda belirtilen fizibilite raporunda ilk olarak İzmir’den, Isparta, Denizli, Marmaris, Bodrum ve Fethiye’ye turistik amaçlı seferler düzenlenecekti. Daha sonra uçuş ağı İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Konya, Konya ve Muğla seferleri ile genişleyecekti. Dış hatlarda ise ilk olarak Ercan, Zürih, Paris ve Frankfurt’a charter yolcu seferleri, Avrupa’nın belli başlımerkezlerine de charter kargo seferleri düzenlenecekti.
Hüsamettin Şınlak, 1977 yılında de Havilland Dash-7 tipi uçağın İstanbul – Bursa arasında yapmış olduğu uçuştan etkilenmişti. Uçağın 50 yolcu taşıması ve kısa pistlere iniş kalkış yapması şirkete büyük avantajlar sağlayacaktı.
Yapılan filo planlamasında bölgesel uçuşların belkemiğini Dash-7 tipi uçaklar oluşturacaktı. Yolcu kapasitesinin az olduğu noktalar için ise aynı şirketin uçağı olan 20 kişi kapasiteli DHC-6 Twin Otter tipi uçaklar kullanılacaktı. İStanbul, Ankara ve Antalya için DC-9, dış hat seferler için Boeing 727-200 ve kargo uçuşları için ise Boeing 707 tipi uçaklar planlanmaktaydı.
1979 yılında de Havilland şirketine 4 adet Dash-7 ve iki ade DHC-6 twin otter uçak siparişi verildi. İlk Dash-7 uçağın tescili de şirket sahibi olan Hüsamettin Şınlak’ın adından gelen TC-HUS olmasına karar verildi. Uçakların tesliminin 1980 yılında başlaması tahmin ediliyordu. Bu arada şirketin logosu hazırlandı. Beyaz zemin üzerine kırmızı renkli zarif bir kuş resmi logo olarak seçilmişti.
Şirket uçak arayışını devam ettirirken bir yandan da değişen Ticari Havacılık Yönetmeliğinin yeni şartlarını yerine getirmeye çalışıyordu. Şınlak bu arada yaptığı açıklamada:
“Özel havayolu taşımacılığı yapmak isteyen kuruluşların en az 2 milyar lira yatırım yapmaları gerekmektedir. Bu alanda ciddi faaliyet gösterebilecek şirket sayısı şu anda 2 yada 3’tür. Gerekli finansman için yabancı sermaye şarttır. Bizim de yabancı şirketlerle görüşmemiz sürmektedir. Kısa süre içinde gerekli anlaşmaların sağlanacağını tahmin ediyoruz” diyordu.
Sonucunda Ege Havayolları aradığı yabancı sermayeyi bulamamış yıllar süren masraflar şirketi kapatmay azorlamıştı. 7 yıllık tarihinde Ege Havayolları hiç bir uçuş yapamamış aldığıi kiraladığı uçakların hiç biri gelmemiş ve 1985 yılında daha fazla dayanamayıp kapanmıştı.
(Şirketin kuruluş ve faaliyetinin hikayesini daha detaylı öğrenmek ve okumak isterseniz Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)
Diğer Sivil Havacılık Yasası Öncesi Girişimler İçin TIKLAYINIZ