Paylaş |
|
Tweet |
Kuruluş: 1980
ICAO Kodu : AZG
IATA Kodu : –
Merkezi : Yeşilköy Havaalanı – İstanbul
Çağrı Adı : –
Sınıf: Bölgesel Hava Taşımacılığı
Satatü: Proje aşamasında kaldı.
Karadeniz Havayolları uzun yıllar tuizm sektörü ile ilgilenen Başaran Ulusoy tarafından İstanbul İle Karadeniz bölgesi şehirleri ( ilk etapta Trabzon, Samsun, Rize ve Giresun) arasında bölgesel yolcu taşımacılığı yapmak için 1980 yılının Haziran ayında kuruldu. STOL ( Short Take Off – Landing – Kısa İniş Kalkış ) özelliği olan iki adet uçak alınması için Kanada, ingiliz ve alman uçak üreticileri ile görüşmeler yapılırken deneme uçuşları için Türk Hava Yolları’ndan 2 adet Fokker F-28 tipi uçak kiralanması gündeme geldi. Ancak F-28’lerin Karadeniz sahil şeridindeki noktalara uçuşlarının uygun olmaması sebebiyle bu düşünceden sonra vazgeçildi.
Temmuz ayında Karadeniz Havayolları’nın bölgesel hava taşımacılığı için Türk Hava Yolları’nın Karadeniz hatlarını ve uçaklarını kiralamak isteği Ulaştırma Bakanlığı tarafından ılımlı karşılandı. O günlerde Ulaştırma Bakanı Hüseyin Özalp Samsun’da bir toplantıda ” Türk Hava Yolları’na ait 2 adet F-28 tipi uçağın Karadeniz Bölgesinde dolmuş seferlerinde kullanılmak üzere özel şirketlere devredileceği” açıklamasını yapmıştı.
1982 yılı geldiğinde halen uçakseçimi yapmamış olan şirket Sivil Havacılık Daires’inin Büyük Havayolu Projesinde imzası vardı. Ekim 1983 tarihinde sivil havacılık yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte Karadeniz Hava Yolları SHY-6A yönetmeliğinin gerekliliklerini yerine getirmek için çalışmalarına hız vermişti. Bu tarihten sonra bir kaç yıl sessizlik yaşayan şirket 1986 yılının başlarında Trabzon – Samsun -İstanbul hattının kısa bir süre sonra açılacağının bilgisini paylaştı. Uçaklar ise Türk Hava Yolları’nın satışa çıkardığı 2 adet F-28’di. Şirket bu uçaklar ile ilgilenmeye başladı ancak verilen süre çok kısa olduğu için gereken zamanda teklif verilemedi.
Şirket bu zaman zarfında SHY-6A gerekliliklerini de yerine getiremedi ve Ulaştırma bakanlığından almış olduğu ön izinde böylelikle iptal olmuştu.
( Not: Bu konuda bahsi geçen Karadeniz Hava Yolları’nın 1994 yılında Rıfat Güney tarafından kurulan Karadeniz Hava Yolları A.Ş ile bir ilgisi yoktur.)
(Şirketin kuruluş ve faaliyetinin hikayesini daha detaylı öğrenmek ve okumak isterseniz Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)
Şirketin filosunda kiralık olarak bulunan uçaklar:
TC-JAR – Fokker F-28-1000 – Türk Hava Yolları – İptal – 1986
TC-JAS – Fokker F-28-1000 – Türk Hava Yolları – İptal – 1986
(Kapak fotoğrafı : Werner Fishdick)