Uçaklarda El Bagajı Kuralları Eskiye Döndü

Paylaş
 

Pandemi nedeniyle yolcu uçaklarının kabinlerinde yasaklanan el bagajı taşınmasına yeniden başlandı.

Yolcu uçaklarının kabinlerinde taşınacak el bagajı nasıl olmalı? Yolcu uçağı el bagajı kaç kg olmalı? Yolcu uçağı kabininde el bagajı ölçüleri nelerdir?

Türk Hava Yolları Kabin bagajı kuralları ve ölçüleri :

Türk Hava yolları – THY tarafından kabin el bagajı hakkında yapılan açıklama:

Türk Hava Yolları olarak önceliğimiz, yolcularımızın üst düzey konforla seyahat etmelerini sağlamak. Bu sebeple yolcularımızın bagaj konusundaki tüm hassasiyetlerini dikkate alıyor ve kabin bagajı için çok sayıda seçenek sunuyoruz. Siz de Türk Hava Yolları ile seyahat ederek güvenliğinizi tehdit etmeyen, ağırlığı ve boyutları standartlara uygun eşyalarınızı kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz.
Bazı havalimanları kuralları gereği, aktarma yapan yolcuların transit geçiş güvenlik noktasından 100 ml üzeri sıvılar ile geçilmesine izin verilmemektedir. Buna poşetli ve kapalı da olsalar da duty free ürünleri dahildir. Uçuşlarınızdan önce aktarma yapacağınız havalimanının uygulamalarını kontrol etmenizi öneriyoruz.
Sivil Havacılık kuralları gereği limitlerin üstünde el dezenfektanı ve benzeri sıvıların uçak içerisinde taşınması tehlike arz etmektedir. Kabin ekiplerimiz, kabinde yolcularımıza el dezenfektanı dağıtmaktadır. Yolcularımızın kabin içerisine el dezenfektanı ve benzeri sıvıları getirmemeleri gerekmektedir.

Kabin bagajı kuralları ve kabinde taşınabilecek maddeler

  • Kabin bagajı olarak taşınmasını istediğiniz bagajınızın, başüstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde ve ağırlıkta olması gerekir. Bu ölçüler, 23x40x55 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir.
  • Kendi güvenliğiniz için bagajlarınızı kendiniz hazırlamanız ya da hazırlanmasına nezaret etmelisiniz. Bagajlarınızı hazırlarken kapalı kutu, paket ve tüm ambalajları kontrol etmeye özen gösteriniz. Ayrıca başkasına götürülmek üzere size verilen hiçbir eşyayı kesinlikle kabul etmeyiniz. Uçuş güvenliği ve kendi güvenliğiniz için bu noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
  • Uçağı, yolcuları ve diğer yükleri tehlikeye düşürebilecek nitelikteki, düzgün ve güvenli taşımayı sağlayacak şekilde paketlenmemiş, kalkış yapılan, varılacak veya üstünden geçiş yapılacak herhangi bir devletin kanunları, kuralları ile taşınması yasaklanmış yükler içeren, ebatları bakımından uygun olmayan ve taşınması yasak olan tehlikeli madde içeren bagajlar kabine kabul edilmemektedir. Duruma göre bu bagajların uçak altına alınması veya havalimanında bırakılması talep edilebilmektedir.
  • Parfüm, deodorant, kontakt lens solisyonu gibi yasaklı olmayan sıvı maddeleri, 100 ml’den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır. Ayrıca 100’er ml halindeki tüm sıvı kutularının 1 litrelik kilitli bir şeffaf poşet içinde muhafaza edilmesi gerekir. Bu poşetten kabinde yalnızca bir adet taşıyabilirsiniz.
  • Tıraş köpüğü ve diş macununuzu kabinde taşıyabilirsiniz.
  • Katı ve sıvı ilaçlarınızı, orijinal paketinde olması ve yanınızda ilaç kullanmanız gerektiğini belirten doktor raporu bulunması şartlarıyla, kabin bagajında taşıyabilirsiniz.
  • Bebekle yolculuk etmeniz durumunda, uçuş sırasında bebeğinizin ihtiyacını karşılayacak kadar sıvı ya da katı bebek mamasını kabinde taşıyabilirsiniz.
  • Solunum cihazınızı kabinde taşıyabilirsiniz.
  • Kabin bagajında olması ve silah biçiminde olmaması koşuluyla, bir adet çakmağı kabin içinde taşıyabilirsiniz.
  • Krem, losyon, maskara, ruj gibi makyaj malzemelerinizi kabinde taşıyabilirsiniz.
  • Özel çantasında olmak üzere, tenis ya da squash raketinizi kabinde taşıyabilirsiniz.

Kabinde ve kabin bagajında taşınması yasak olan maddeler

Kabin bagajında taşınabilecek maddeler konusunda uluslararası uçuş kuralları çerçevesinde bazı kısıtlamalar bulunuyor. Uçuşunuzun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bu tür maddeleri check-in bagajı olarak uçağın kargo bölümüne teslim edebilirsiniz. Kabin bagajında taşınabilecek ve taşınması yasaklı olan maddeleri aşağıdaki listeden kontrol edebilirsiniz.

  • Ateşli ya da ateşsiz silahlar ile makas, çakı, sivri uçlu şemsiye gibi delici maddelerin kabinde ve kabin bagajında taşınması yasaktır. Ayrıca oyuncak silahların ve silah şeklinde çakmakların da kabinde veya kabin bagajında taşınması yasaktır.
  • Golf, beyzbol, kriket vb sopa ve benzeri maddelerin kabinde ve kabin bagajında taşınması yasaktır.
  • Kamp ocakları gibi yanıcı ve yakıcı maddelerin kabinde ve kabin bagajında taşınması yasaktır.
  • Dikiş seti gibi kesici ve delici maddeler içeren ürünlerin kabinde ve kabin bagajında taşınması yasaktır.
  • Kabinde ve kayıtlı bagaj bölmesinde taşınabilecek bagajları daha detaylı incelemek için kısıtlamalar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SunExpress kabin el bagajı kuralları ve ölçüleri

Konu ile ilgili SunExpress Havayolu şirketinden kabin el bagajı hakkında yapılan açıklama:

“Yolcularımızın emniyetli ve konforlu seyahatlerini sağlamak adında sadece bir parça olmak kaydıyla en fazla 8 kg. ağırlığında el bagajına izin verilmektedir. Bagajın azami boyutları 55 x 40 x 23 cm olmalıdır.

Kalkış havalimanındaki uygulamalara göre, izin verilen ölçü ve ağırlığı aşan el bagajları reddedilebilir ve uçağa biniş kapısında ücreti karşılığında uçak altında taşınabilir.

İzin verilen ölçüyü ve ağırlığı aşan kabin bagajlarının uçağa kabul öncesinde kapıda yapılacak kontrol sonucu reddedilme veya ücreti karşılığında uçak altına alınma ihtimali bulunmaktadır. Bu uygulama bulunduğunuz havalimanına göre değişiklik gösterebilir.

Büyük bagajlar check-in kontuarına teslim edilmelidir. Çakı, tırnak makası veya iğne gibi kesici veya sivri uçlu maddelerin uçak içine alınması yasaktır. Güvenlik kontrolü sırasında kabin bagajı içinde bu maddeler tespit edilirse artık uçak altı bagajı olarak kabul edemeyeceği için ilgili maddelerin teslim edilmesi gerekecektir. Önemli dokümanlar, değerli eşyalar ve ilaçlar seyahat bagajına konmamalı, el bagajında bulundurulmalıdır.

Sıvı taşınması gibi konular hakkında SunExpress‘in el bagajı düzenlemesi

Yolcularımızın tüm iç ve dış hat seferlerimizde kabin içine alacakları el bagajlarında bulundurabilecekleri sıvı miktarı, yerel ve uluslararası sivil havacılık otoritelerinin yayımladığı düzenlemeler doğrultusunda çeşitli sınırlamalara tabidir. Mevcutta tüm dış hat uçuşlarımızda uygulanan kurallar, 1 Mart 2012 itibarıyla İstanbul Sabiha Gökçen çıkışlı iç hat seferlerinde ve 1 Nisan 2012 itibarıyla ise diğer tüm iç hat seferlerinde geçerli olacak kurallar aşağıda özetlenmiştir.

  • Sıvı ve benzer nitelikte maddeler (örn. jeller, spreyler, şampuanlar, losyonlar, kremler, diş macunları) artık kısıtlı miktarlarda ve ayrı ambalajlarda taşınabilmektedir.
  • Bu maddelerin her biri azami 100 ml hacminde olmak üzere ağzı açılıp kapanabilen azami 1 litre hacminde şeffaf torbaların içinde taşınabilmektedir. Torbanın içerisindeki ambalaj sayısında bir kısıtlama bulunmamakla birlikte torbanın tamamen kapanabilir olması gerekmektedir.
  • Her yolcu bu torbalardan sadece bir tane taşıyabilir.
  • Kontrol esnasında torba el bagajından çıkarılarak X-ray cihazına konulmalıdır.

Yolcuların bu poşetleri seyahatlerine başlamadan önce tedarik etmeleri ve sıvıları ya da el bagajında taşıyacakları benzer maddeleri evde uygun bir biçimde paketlemeleri tavsiye edilmektedir.

İstisnalar

Uçuş günü AB sınırları içerisinde bulunan bir havaalanında biniş kartı kontrolü sonrasında veya uçak içerisinde satın alınan Duty Free ürünleri, şeffaf ve satış personeli tarafından mühürlenmiş bir torba içerisinde bulunmaları kaydıyla müşteri tarafından güvenlik kontrolünden geçirilebilir. Torbanın üzerinde satış tarihi ve yerinin dışarıdan okunabilir biçimde yer aldığı bir fatura bulunmalıdır.

Uçuş esnasında gereksinim duyulan ilaçların ve özel gıda ürünlerinin (örn. bebek maması) bu torbanın içine konması zorunlu değildir, ancak güvenlik kontrollerinde sizden bu ürünlerin tadılması veya neden yanınızda taşınması gerektiğiyle ilgili açıklama yapılması talep edilebilir.”

Bu yazı 931 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV