Paylaş |
|
Tweet |
Soğuk savaş döneminde Rusya – amerika ve avrupa tabir yerindeyse birbirleri ile uçak tasarım yarışına girmiş ve gerçekten her geçen yıl birer ölüm makineleri haline gelen savaş uçakları meydana çıkmış. Dünya savaşlarının ardından jet dönemine giren askeri ve sivil havacılıkta jet uçakları artık özellikle orduların vazgeçilmezlerinden olarak yıllar geçtikçe her anlamda gelişmeler göstermiş. Sizlerle 3 bölümlük yazı dizimizde savaş uçaklarının üreticilerine göre yıllar geçtikçe nasıl geliştiklerini anlatan resimli kronolojiyi paylaşacağız.
Rus jet uçakları Kronolojisi için TIKLAYINIZ
Sırada amerika var. Ruslar 1947 yılında jet uçaklarını üretip geliştirmeye başlmış ve soğuk savaşın gidişatını değiştirmişlerdi. Adeta amerika ile köşe kapmaca oynuyorlardı. amerikada bu tarihlerde boş durmamış ve jet uçaklarını üretmeye geliştirmeye başlamıştı. Çünkü olası bi savaşta dönemlerde uçaklar savaşın kaderini belirleyebilecek araçlardı.
amerikan jet uçakları kronolojisi 1. Bölüm İçin TIKLAYINIZ
amerikan jet uçakları kronolojisi 3. Bölüm İçn TIKLAYINIZ
50’li yıllar geride kalırken uçak tasarımlarında da da köklü değişiklikler olmaktaydı. Günümüzde halen çoğu ülkenin hava kuvetlerinde aktif olarak uçan ve uzun yıllar ülkelerin hava kuvvetlerinin gerek atak gerekse keşif görevlerinde bel kemiğini oluşturan Mcdonell Douglas F4H-1HF(F-4A) Phantom II ve Mcdonell Douglas F4H-1 (F-4B) Phantom II tipi uçaklar üretilmeye başlandı. ” Phantom Phorever” slogani le halen günümüzde aktif görevlerini sürdüren uçaklar 1960 yılında piyasaya çıkmaya başladılar. Bu uçağın Rus muadili Mikoyan-Gurevich MiG-21’dir. Uçağın uçak gemilerine iniş kalkış yeteneği de vardı.
60’lı yıllar devam ederken hem kıvrak hemde hareket kabiliyeti ile 1962 yılında uçağı üstün kılan Northrop F-5 Freedom Fighter üretildi. Uçak düşük maliyeti olan ve kolay bakım yapılabilen bir gelişmiş eğitim uçağıdır. SSCB ve Doğu Blokundaki karşılığı L-39 Albatrostur ve çoğu ülkelerin hava kuvvetlerinde eğitim uçağı olarak kullanılmakta.
1963 yılına gelindiğinde McDonnell şirketinin as uçağı F-4 geliştirilmeye devam ediliyordu. A ve B modellerinden sonra McDonnell Douglas F-4C Phantom II ve McDonnell Douglas F-4D Phantom II 1963 yılında diğer kardeşinden 3 yıl sonra üretildi. Saatte 2370 km hıza çıkabilen uçak hav kuvvetleri için üretilmişti.
60’lı yıllar yavaş yavaş sona ererken McDonnell ve Northrop tan sonra 1967 yılında General Dynamics’te piyasaya çıkarak General Dynamics F-111 Aardvark savaş uçağı ile bende buradayım diyordu. Uçağın bir özelliği de kanatların hareketli olmasıydı. Kanatlar duruma göre ileriye ve geriye hareket ettirilerek uçağın hız ve hareket kabiliyetinde değişiklikler yapılabiliyordu.
Aynı yıl 1967 yılında McDonnell A-B-C ve D serisinden sonra McDonnell Douglas F-4E PhantomII tipi uçağı üreterek savaş uçağı piyasasını kızıştırıyordu.
60’lı yıllar geride kalırken 70’li yıllar McDonnell Douglas F-4J Phantom II ve McDonnell Douglas F-4S Phantom II tipi uçakları deniz kuvvetleri için üretmişti. Uçağın uçak gemilerine iniş kalkış yapabilme özelliği vardı.
70’li yılların ortaları yaklaşırken uzun bir süreden beri sesi çıkmayan Grumman bir atak yaparak Grumman F-14A Tomcat tipi uçağı üretmişti. Uçak çift motorlu ve değişken geometrik kanatlı bir av önleme uçağıdır. Ana görevi Amerikan Donanmasını düşman süpersonik uçak ve cruise füzelerinden korumaktı. Bu maksatla F-14’e çok güçlü bir atış kontrol radarı ve uzun menzilli füzeler entegre edilmişti.
1962 yılındaki üretiminden sonra uzun bir süre duraksayan F-5 tipi uçak üretimi 1975 yılında yeniden canlandı. Northrop F-5 Tiger ve Northrop F-5 Tiger III tipi uçakları şirket deniz kuvvetlerinin kullanımına sunuyordu.
70’li yıllar yavaş yavaş biterken 1976 yılında McDonnell yine muhteşem bir atak yaparak McDonnell Douglas F-15A , McDonnell Douglas F-15B, McDonnell Douglas F-15C, McDonnell Douglas F-15D tipi uçaklarla piyasaya çıkmıştı. F-15 Eagle, her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağıydı. F-15 manevra yeteneği, ivmelenme, menzil, silah donanımı ve gelişmiş avionikleri ile çok üstün bir uçaktı.
Ve 70’li yıllar sona ereken bir başka efsane doğuyordu. 1978 yılında General Dynamics piyasaya ileriki yıllarda efsane olacak General Dynamics F-16A Fighting Falcon ve General Dynamics F-16B Fighting Falcon uçakları ile çok hızlı bir giriş yapmıştı. F-16 Savaşan Şahin çok amaçlı, tek motorlu jet savaş uçağıydı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı olarak tasarlanmış, başarılı birçok amaçlı avcı uçağı olarak halen dünyanın birçok köşesinde gaktif olarak görevdedir. ( F-16 Versiyonları için TIKLAYINIZ)
70’li yıllar böyle sona ererken 80 yıllarda savaş uçağı piyasasının kızışacağının da sinyallerini vermişti uçakların tasarımları ve uçaklarda gelişmeler. Önümüzdeki bölümde amerikan savaş uçakları kronolojisi devam edecek.
Elinize emeğinize sağlık serinin devamını heyecanla bekliyoruz. Hocam bu seride kullandığınız kaynaklar sağlam değilmi? Yani unuttuğunuz veya yanlışlıkla es geçtiğiniz bir uçak olmaz öyle değilmi?
Öncelikle teşekkür ederim. Arada unuttuklarımız da olmuyor değil. Örneğin Rus savaş uçaklarını yaparken en önemli iki tanesi unutulmuş sonradan ekledik. İllaki eksiklerimiz yanlışlarımız olacaktır. Affola. Ama dikkatinizi çeken eksiklik veya öneriniz varsa her zaman eleştiriye önerilere açıkız. Bilmenizi isteriz tekrar teşekkür ederiz. Sizler sayesinde…