Paylaş |
|
Tweet |
Anadolujet Yurtdışına Açıldı. Yurtiçi Ne Olacak?
Anadolujet geçtiğimiz günlerde sürpriz bir kararla yurtdışına açıldığını ve Anadolu’yu bu seferler ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan dünyaya bağlayacak. Çok güzel bir hareket. Ancak….
Yurtdışına gitmek belki fiyat bakımından karlı olacak. Gerçi en yakın rakibi Pegasus Havayolları ile bazı noktalarda örnek olarak bilet fiyatlarına baktığımızda bilet başına 200 – 300 lira fiyat farkları çıkıyor. Pegasus ile bu hatlarda bu fiyatlar ile rekabet edebilir mi bunu zaman gösterecek. Anadolujet için atılan bu adım belki iyi birşeyler doğuracak çünkü rekabet her zaman tüketiciye yarar. Ama bu yazımda esas değinmek istediğim nokta biraz başka.
Anadolujet yurtdışına uçmaya başlayacak ama hiç bir Allah’ın kulu yurtiçini düşünmeyecek mi? Hiç bir şirket Türkiye’de yurtiçi seferler yapayım diye hakikaten düşünmüyor mu? Gerçekten merak ediyorum. Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı bana yakın olduğu için hep örneği vermiştim önceki yazılarımda yine burada kısaca değinmek istiyorum. Trakyalı insanlar için hava yolculuğu hakikaten eziyet oluyor. Bunu yaşamayan bilemez. Evet Çorlu Atatürk Havalimanı’ndan uçak seferleri var ama sadece Ankara. Neden sezona göre Antalya, İzmir, Trabzon ya da Ordu olmuyor ki? Olmaz mı?Yaz sezonunda yurtdışı seferleri bile olur. almanya başta hemen hemen tüm avrupa ülkelerinde Trakya’lı o kadar çok var ki. TUI bile Eskişehir’e kütahya’ya arada sefer düzenliyor. Haftada bir kez olsa belki o bile yetecek. Bu konuda tartışılmaya değer aslında ama konumzu o değil şimdilik. Konuya dönelim.
Hadi bir de örnek vereyim. Edirne’li bir vatandaşımız Antalya’ya uçakla gitmesi için gündüz saat 10:00 daki uçağa yetişebilmesi adına sabah 03:00 da kalkacak yazırlanacak.en geç 05:00 da yola çıkmış olması gerek. 3 saat en iyi şartlarda yol sürse oldu saat 08:00. Uçak 10:00 da ve koskoca kayıp 7 saat. Ama Çorlu’dan olsaydı bu sefer en kötü şartlarda vatandaşın kaybedeceği 2-3 saatlik bir zamanı olazcaktı. Örnekleri milyonlarca kez çoğaltabiliriz. Çünkü Trakya çok geniş bir yelpazeye sahip. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinden vatandaşımız bulunmakta. Ve bu insanlar sıklıkla memleketlerine gitmek için yolculuk yapıyor. Bu konu için birde imza kampanyası oluşturmutum bir kaç yıl önce. TIKLAYINIZ
Şimdi ise konuyu bir tık daha açayım ve sadece Çorlu için değil Türkiye’deki uçulmayan çoğu havalimanı için aynı olay geçerli. Havayolu şirketleriminizi uçakları yetersiz kalıyor diyelim. Fizibil değil belki ama herhangi bir havayolu şirkeri avrupada yada diğer ülkelerde örneklier olduğu gibi küçük uçaklar alıp bu seferleri düzenleyebilir. Evet yeni uçak modeli yeni personel belki havayolu şirketlerine bu krizde ek bir maliyet getirecek ama kaybedilen zaman yüzünden dolaylı yoldan harcananlar belki ülke eknomisine katkı sağlayacak.
Olaya birde şuradan bakıyorum.
Yaklaşık olarak uçuş süresi aynı olan iki uçuşu ele aldım.
Pegasus ile Ankara – Çorlu seferinin biletleri ortalama 250 Türk lirası.
Yaklaşık aynı uçuş süresi vemesafeye sahip diğer başka bir seferi ele alalım. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – Bükreş Otopeni Romanya. Mesafeler hemen hemen aynı ama bilet fiyatları aynı değil malesef.
Bu uçuşun ortalama bilet fiyatı ise 750 lira civarında. Arada 500 lira oynuyor. Düşünsenize aynı mesafede yolcu başına 500 lira daha çok kazanıyorsunuz. Siz havayolu şirketi olsanız hangi seferi yapardınız? Hangi seferin üzerine düşerdiniz?.
Bu sadece Çorlu için değil yurtiçindeki tüm havalimanları için aşağı yukarı aynı. Şahsi fikrim şirketlerin yurtiçinde uçamamalarının en büyük sebeplerinden biri de bu.
Yazımın sonuna gelirken buradan ülkemizin tüm havayolu şirketlerine çağrımdır. Yurtdışı seferlerini yapın eyvallah ama ülkemin vatandaşlarına da eziyet çektirmeyin. Onların da hakkı uçağa binmek sevdiklerine yakınların ve gidecekleri yer ekonforlu ve çabuk gidebilmek.