Boeing 787’de Yeni Sorun. Uçaklar Teslim Edilemiyor

Paylaş
 

Boeing’in geniş gövdeli uçaklar segmentindeki uçağı Boeing 787 Dreamliners tipi yolcu uçaklarınde yerni sorunlar tespti edildi. Bu yüzden şirket Kasım ayında hiç bir uçağını teslim edemedi.

Boeing Kasım 2020’de bir tane bile B787  tipi yolcu uçağı teslim edemedi. Koronavirüs krizinde bile ayda 2 uçak teslim edebilen şirketin en düşük teslimat sayısı iki adet ile Temmuz 2020 tarihindeydi. Ekim ayında ise teslim edilen uçak sayısı 4 adetti. Ancak Kasım ayında şirketin bir tek uçak bile teslim edememesinin nedeni neydi?

Boeing’in, müşterilere teslim edilmeden önce Dreamliners tipi uçaklar üzerinde yaptığı teslimet incelemelerine ek olarak detaylı incelemeler yapması gerekiyor. Nedeni, yaz aylarında arka bagaj bölümünün bir yerinde meydana gelen ve şimdi bagaj bölümünün diğer bölgelerinde keşfedilen bir sorundur. Kompozit parçaların iç yüzeyleri bazı durumlarda yeterince pürüzsüz olmadığı yapılan incelemlerde tespit edildi. Bu, farklı bölümlerin bir araya geldiği noktalarda küçük boşluklar oluşturabilir. Boeing şirketine ait bir  sözcü Wall Street Journal gazetesine, konu ile yaptığı açıklamada bazı yerlerdeki yüzeylerin pürüzlülüğünün tolerans eşiğini aşabileceğini doğruladı. Dreamliner üretimini yakından inceleyen uçak üreticisi ve amerikan havacılık otoritesi FAA, acil bir güvenlik riski görmüyor. Boeing için ise bu ek çalışma ve gecikmeler anlamına geliyor.

Boeing 787 Dreamliner tipi uçaklarda tespit edilen bir başka sorun ise yatay stabilizatörlerin üretimi sırasında bazı bileşenlerin çok fazla güçle birleştirildiği. Üretici, bunun aynı zamanda çok büyük boşluklara neden olabileceğini açıkladı. Çok büyük boşluklar doğrudan bir risk oluşturmaz, ancak özellikle aşırı yükler altında erken malzeme yorgunluğuna neden olabilir. Üretici bilgisayar kontrollü üretim süreçlerinde çeşitli hataların nasıl ortaya çıkmış olabileceğini araştırıyor.

Ülkemiz bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları’nda Boeing 787 Dremliner tipi uçaklardan 14 adet bulunuyor.

Bu yazı 1237 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV