Paylaş |
|
Tweet |
Son günlerde amerikalı uçak üreticisi Boeing’in başı Boeing 737 MAX tipi uçaklar yüzünden bayağı bir ağrımıştı. Pegasus Havayolları’nın kazası ile ilginç bir detay ortaya çıkmış oldu. Bu detay Boeing şirketinin üretmiş olduğu hemen hemen her model uçağın gövdesinin kırımlı kazalarda hemen hemen aynı noktalardan kopmasıydı.
Yaptığımız küçük bir araştırma neticesinde sizlerle bu şekilde kaza yapmış olan uçakları derledik. İşte o uçaklar ve kazaları:
Yıl 1961
Air france şirketine ait F-BHSA tescilli Boeing 707-328 tipi uçak Hamburg-Fuhlsbüttel havalimanı’na inişinde kırım geçirdi. Uçak burun kısmına yakın bir noktadan kırıldı.
Yıl 1965
Continental Airlines şirketine ait N70773 tescilli Boeing 707-124 tipi uaçk Kansas City Downtown Havalimanına inişi sırasında kırım geçirdi ve uçak burun kısmı ile kuyruk kısmına yakın bölgelerden kırıldı.
Yıl 1981
Air California şirketine ait N468AC tescilli Boeing 737-293 tipi uçak Santa Ana-John Wayne Havalimanı’na inişinde kırım geçridi ve uçak burun kısmı ile kuyruğuna yakın bir kısımdan 3 parçaya ayrıldı.
Yıl 1986
VASP – Viação Aérea São Paulo şirketine ait PP-SME tescilli Boeing 737-2A1 tipi uçak São Paulo-Guarulhos havalimanına inişinde kırım geçirdi. Uçak fotoğrafta da görüldüğü üzere burun kısmından koptu.
Yıl 1988
Aerolineas Argentinas şirketine ait LV-LIU tescilli Boeing 737-287 tipi uçak inişi sırasında kırım geçirdi. Uçak diğer uçaklara benzer noktadan kırıldı.
Yıl 1989
amerikan USairways şirketine ait N416US tescilli Boeing 737-401 tipi uçak New York-La Guardia havalimanına inerken kırım geçirdi. Uçak burun kısmı ve kuyruk kısmına yakın noktadan 3 parçaya ayrıldı.
Yıl 1999
Britannia Airways şirketine ait G-BYAG tescilli Boeing 757-204 tipi uaçk Gerona-Costa Brava havalimanına inişinde kırım geçirdi. Uçak burun ve kuyruk bölgelerine yakın noktalardan kırıldı.
Yıl 2005
Skyservice Airlines şirketine ait C-GLMC tescilli Boeing 767-31KER tipi uçak Punta Cana Havalimanı’na inişinde kırım geçirdi. Uçak diğer uçaklar gibi parçalanmasa bile aynı noktadan kırılma noktasına geldi.
Yıl 2007
Adam Air şirketine ait PK-KKV tescilli Boeing 737-33A tipi uçak Surabaya-Juanda havalimanına inişinde kırım geçirdi. Uçak Kuyruk kısmına yakın bir moktadan kırıldı ancak ayrılmadı.
Yıl 2009
american airlines şirketine ait N977AN tescilli Boeing 737-823 tipi uçak Kingston-Norman Manley havalimanına inişinde kırım geçirdi. Uçak burun ve kuyruğa yakın kısımlarından 3 parçaya ayrıldı.
Yıl 2009
Türk Hava Yolları’na ait TC-JGE tescilli Boeing 737-8F2 tipi uçak Amsterdam Schipol Havalimanı’na inişinde kırım geçirdi. Uçak burun ve kuyruğa yakın noktalardan 3 parçaya ayrıldı.
Yıl 2010
Merpati Nusantara Airlines şirketine ait PK-MDE tescilli Boeing 737-322 tipi uçak Manokwari-Rendani havalimanına inişi sırasında kırım geçirdi ve uçak burun kısmına yakın bir noktadan kırıldı.
Yıl 2010
Aires şirketine ait HK-4682 tescilli 737-73V tipi uçak San Andrés Adası’na inişinde kırım geçirdi. Olayda uçak diğer uçaklara benzer şekilde hasar alarak 3 parçaya ayrıldı.
Yıl 2011
Caribbean Airlines şirketine ait 9Y-PBM tescilli Boeing 737-8BK tipi uçak Georgetown-Cheddi Jagan havalimanına inişinde kırım geçirdi ve uçak burun kısmına yakın bir noktadan kırıldı.
Yıl 2013
Lion Air şirketine ait PK-LKS tescilli Boeing 737-8GP tipi uçak Denpasar-Ngurah Rai Bali havalimanına inişi sırasında kırım geçirdi. Olayda uçak yine hemen hemen aynı noktadan kırıldı.
Yıl 2019
Pegasus Havayolları’na ait TC-IZK tescilli Boeing 737-86J tipi uçak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişinde kırım geçirdi ve uçak 3 parçaya ayrıldı.
Son olarak 7 Ağustos 2020 günü Hindistan’da meydana gelen Air İndia Express şirketine ait VT-AXH tescilli Boeing 737-8HG tipi uçağın kazasında da şirketin kaza geçiren uçağı yukarıdaki uçaklara benzer şekilde parçalandı. TIKLAYINIZ
Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere Boeing’in hemen hemen her model uçağı geçirdiği kırım sonucunda hemen heöen aynı noktalardan hasar alarak parçalanmış. Bu 16 olayda meydana gelen hasar ilginç tesadüfmü yoksa Boeing’in imalat sırasında bir hata mı yaptığı ise hiç bir zaman açıklanmadı. Ancak çok tartışma götüreceği artık açık…
( Aynı şekilde Airbus şirketinin kazalarını da incelediğimde Airbus uçaklarının geçirmiş oldukları kırımlarda gövde bütünlüğü hemen hemen hepsinde korunmuş ve bu şekilde parçalanan bir uçağa neredeyse hiç rastlamadım.)
Buda demek oluyorki kanatların ordan seçicez koltukları
Fotoğraflara göre çok mantıklı bir tespit.
Bir başka haberde boeing uçakların 3 parça halinde üretildiğini kanat ve motorların monte edildiği ortadaki parçanın kanat ve motor ağırlıklarını taşıması için daha ağır ve düz mantıkla daha sağlam yapıldığı ve nispeten daha hafif olan ön ve arka bölümlerin darbe anında ortadaki ağır bölümden kırılarak ayrıldığı yönündeydi…