Paylaş |
|
Tweet |
Corendon Havayolları, 1 Mart”tan bu yana uçuş yasağı olan Boeing 737MAX modeli için resmi olarak tazminat talebinde bulundu. Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Corendon Havayolları CEO’su Yıldıray Karaer konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
5 ay arayla iki ayrı Boeing 737MAX tipi yolcu uçağı düşmüş, 347 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olaylar üzerine bir çok ülke B737MAX’lere uçuş izni vermemiş ve MAX’ler yere indirilmek zorunda kalmıştı.
Yaşanan bu gelişmelerden Türk Hava Yolları’nın yanı sıra Corendon’da etkilendi. Türkiye’deki ilk B737MAX kullanıcı olarak tarihe geçen şirket söz konusu uçağından ve teslimatı yapılamayan diğer uçaklardan doğan zararlar için Boeing’e tazminat başvurusunda bulundu.
ZARARIN FATURASI “ŞİMDİLİK 5 MİLYON DOLAR”
AirportHaber’e konuyla ilgili özel açıklamalarda bulunan Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Corendon Havayolları CEO’su Yıldıray Karaer, şimdiye kadar B737MAX’lerle alakalı süreç nedeniyle 5 milyon Dolar civarında zarara uğradıklarını ifade etti.
Karaer, “Boeing bu kriz sürecini iyi yönetemedi. Temmuz ayında uçakların yeniden havalanacağı söyleniyor ancak görünen tabloda bu tarihin daha sonraki aylara sarkabileceğini düşünüyoruz. Biz çok büyük bir MAX işleticisi olmamıza rağmen zararımız şimdilik 5 milyon Dolar civarında. Bu rakamın ilerleyen günlerde 10 milyon Dolar seviyelerine yaklaşabileceği de gözle görülür bir gerçek. Yerde yatan uçağımız, sipariş edilmiş ve Nisan-Mayıs aylarında teslim edilmesi planlanan ancak teslimat süreci sekteye uğrayan diğer uçaklarımız var” dedi.
“RESMİ TAZMİNAT TALEBİNDE BULUNDUK”
Gelmeyen uçakların ve uçurulmayan MAX’in yerine başka uçakların kiralandığını ifade eden Yıldıray Karaer, “Bu uçaklar ve ekipleri için ödediğimiz ücretler bize ekstra bir maliyet oluşturdu. Boeing’e yazılı olarak resmi tazminat talebinde bulunduk. Gelmeyen uçakların Ekim ayında teslim edileceği söyleniyor. O zaman da bizim için sezon kapanmış oluyor. Yani Ekim ayında teslim edilecek uçağın bize herhangi bir katkısı olmayacak. Teslimatların 2020 Nisan ayına ertelenmesi yönünde de bir talebimiz var. Eğer illa Ekim’de teslim edeceklerse Nisan ayına kadar ödeme yapmayacağımızı da kendilerine bildirdik. Sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyoruz” şeklinde konuştu.
“BU İŞİN ALTINDAN NASIL KALKACAKLAR?”
Boeing’in zorlu bir süreç içerisinde olduğunu da belirten Karaer, “Bizden çok daha büyük MAX işleticileri var. Türk Hava Yolları’nın şuan 12 uçağı yatıyor. Keza Norwegian’ın 18 uçağı yerde ve bunun gibi çok sayıda şirket var. Onların süreçten kaynaklı zararları daha fazla. Boeing bu işin altından nasıl kalkacak? İlerleyen dönemlere yansımaları nasıl olacak? ‘Hadi uçaklar yeniden havalansın’ deseniz yolcuyu o uçaklara binmeye nasıl ikna edeceksiniz? Bunların hepsi merak konusu” ifadelerini kullandı.
Airporthaber