Paylaş |
|
Tweet |
Facebook’ta 16 Kasım 2018’de bir kullanıcının aynı iddia doğrultusunda söz konusu tünelin Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinden olduğu ifadesiyle paylaştığı fotoğraf ise şimdiye kadar yaklaşık 10 bin 800 paylaşım ve bin 600 beğeni aldı. İddia konusu fotoğrafın benzeri 3 Mayıs 2018’de Twitter’daki bir kullanıcı tarafından da paylaşılmış.
Dağ olmayan bir yere tünel yapıldığı iddiası doğru ancak fotoğrafın hikayesi ile tünellerin yapılış amacına dair bilgi çarpıtılarak kullanılmış. Karayollarında tüneller yalnızca dağların içinden geçmiyor.
İddiada yer verilen video ve fotoğraf, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleşen “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pisti ve bütünleyici parçaları” işinin birinci etabı sırasında TEM Otoyolu ve havalimanı bağlantı yollarının tünel içerisine alınmasını gösteriyor. Videoda görülen yol, Sabiha Gökçen Havalimanı – Pendik bağlantı yolunda yapılan tünele ait.
YouTube’da Kemal Temel isimli kullanıcının 23 Ağustos 2017’de yayımladığı bir videoda iddia konusu tüneller görülebiliyor. Tünellerin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda açılacak ikinci pistin inşaatı sırasında pist altında kalacak yollar için yapıldığı anlaşılıyor.
Tüneller Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bağlantı yolları çalışmasından
YouTube’da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı TEM Otoyolu’na bağlayan noktadan çekilmiş birçok videoda söz konusu tüneller görülebiliyor.
HaberTürk’te 16 Eylül 2014’te yer alan bir haberde Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pistin yapılacağı bilgisi yer alıyordu. Anadolu Ajansı’nın (AA) 22 Nisan 2018’deki bir haberinde ise DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, DHMİ ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda “Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist ve Mütemmimleri” işinin iki etap halinde devam ettiğini söylüyor. Haberde Funda Ocak, birinci etaptaki işlerden birinin de yol bağlantılarının tünel içine alınması olduğunu belirtiyor. Yani birinci etapta Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ikinci pist için alanın yanındaki karayolunun yer altına, tünel içine alınması planlanıyordu. AA’nın haberinde ayrıca birinci etap işlerinin Nisan 2018 itibariyle yüzde 92’sinin bittiği ifadesi de yer alıyor.
YouTube’da yayımlanan ve Sabiha Gökçen’in ikinci pistinin yapımı aşamasında çevre yolların tünel içerisine alındığını gösteren videoların tarihleri 30 Kasım 2016 ve 1 Şubat 2018. Bu nedenle tünel inşaatlarının yapımına 2018’den önce başlandığı söylenebilir.
Yine YouTube’da 10 Temmuz 2017’de yayımlanan bir videoda 25 Haziran 2017’de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkan bir uçaktan, havalimanı çevresinde devam etmekte olan inşaatın görüntülerine yer veriliyor. Bu videoda da tünel içerisine alınan yollar farkediliyor.
Pendik Belediyesi’nin resmi internet sitesinde 28 Ekim 2015’te yer alan bir haberde ise ikinci pistin altyapı çalışmaları için 1. Etap kapsamında Kemiklidere tüneli, TEM bağlantı yolu üzerinde havalimanının altından geçecek otoban tüneli, Aydınlı kavşağından havalimanının içine girecek Yonca tüneli, Kemiklidere bağlantı kolları ve yağmur suyu tünellerinin yapımı planları bulunuyor. Ayrıca aynı haberde iddia konusu videoda görülen tünelin gösterildiği bir inşaat planına da yer verilmiş.
Iyide yazida ” Yani birinci etapta Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ikinci pist için alanın yanındaki karayolunun yer altına, tünel içine alınması planlanıyordu.”denmiş? Sanirim metro tünelleri gibi,anlamadığım şimdi bunlar tünelin üzerine ikinci pist imi inşaa edecekler?Sanki laz işimi olmuş yoksa bir tek benmi anlayamıyorum?
İkinci pist bu tünellerin üzerine olacak. Bende öyle biliyorum.
Pistlerin altında tünel ve yollar olduğunu öğrendik.