Diyabet – Şeker Hastalığı Olanlar Uçabilir mi?

Paylaş
 
Diyabet – Şeker Hastalığı Olanlar Uçabilir mi? Diyabet – Şeker Hastaları Uçak yolculuğu Yapabilir mi?
Yapacağım havayolu seyahati için doktorumla görüşmem gerekir mi?
Kontrol altına alınmış şeker hastalığı, havayoluyla seyahat edenler için önemli problemler oluşturmaz. Ön planlama önemlidir. Seyahatten 4-6 hafta öncesinde doktorunuz veya tedavinizle ilgilenen uzman ekip ile görüşülerek konuşulması, seyahat hazırlığının önemli bir parçasıdır.

Nasıl bir hazırlık yapmalıyım? Yanımda neler taşımalıyım?
İnsülin kullanması gereken yolcular gezi dönemi için insülin gibi temel sıvı içerikli ilaçları yanlarında taşıyabilmektedir. Bu sıvılar için 100 ml limitin üzerinde büyük miktarlara da izin verilebilir. Ancak ihtiyaç durumunun doğruluğunun kanıtlanması gereklidir. Yolcuların seyahat edecekleri havayoluyla ve kalkış yapılacak havalimanıyla irtibat kurarak konu hakkında önceden teyit almaları gereklidir.

İnsülin pompaları ve/veya sürekli glikoz izleme cihazları kullanan şeker hastalarının bu tür cihazları uçak içerisinde kullanmalarına ilişkin kesin tavsiyeleri almak üzere havayolu şirketi ile iletişime geçmeleri esastır.

Yolcular hastalıkları ile ilgili tıp uzmanları tarafından kendilerine verilmiş belgeleri yanında bulundurmalıdır.

Diyabetik yolcuların yeterli ekipmanı (glukometre, lanset, kuru pil vs) ve ilaçları el bagajlarında taşımaları esastır.
Ayrıca uçuşta kullanılmayacak insülinin genel bagaj bölümüne verilmesinin, insülinin bozulmasına yol açabilecek sıcaklığa maruz kalmasına sebep olabileceği veya bagajın kaybolması ihtimali de göz önüne alınmalıdır.

Şeker düşmesini (hipoglisemi) tedavi etmek için glukoz tabletleri veya tatlılar gibi karbonhidratların yanınızda bulundurulması yararlı olacaktır. Aynı zamanda, yemeğin gecikmesi durumunda aperatif veya bisküvi gibi daha uzun ömürlü karbonhidratların yanınızda taşınması yararlı olabilir.

Uçakta ne yapmalıyım?
Ani şeker düşmesinin belirtileri de dahil olmak üzere diyabet kontrolünü etkileyebilecek aşırı kafein ve alkolden uzak durun. Kuzey yada Güneye seyahat ediyorsanız insülin veya diğer ilaçlarınızın zamanlamasını değiştirmenize gerek yoktur. 5 saat diliminden daha az fark olan bir seyahat gerçekleştiriyorsanız düzeninizi koruyabilirsiniz. Batıya seyahat etmek gününüzün daha uzun olacağı anlamına gelir ve daha fazla insüline ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğuya doğru seyahat etmek gününüzün daha kısa olacağı anlamına gelir, daha az insüline ihtiyaç duyabilirsiniz. Ağızdan şeker ilacı kullanıyorsanız, tek doz atlamak yerine birbirine yakın iki doz almak daha kolay olabilir.
Kısa süren hafif yüksek glikoz seviyeleri zarar vermeyecektir.
Yukarıda da belirtildiği gibi, diyabet takibinizi yapan uzmanlarla seyahatiniz öncesinde görüşmeniz en iyisidir.

Bazı güvenlik tavsiyeleri:
Yemek yemiyor olsanız bile, insülin alımınıza her zaman devam edin.
Kan şekeri seviyeniz 14 mmol/l (252mg/dl) üzerinde iste keton testi yaptırın.
Pozitif keton testi her zaman ekstra insülin ile tedavi gerektirir.
Bu yazı 625 kere okundu.
Etiketler:
genel haberler
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV