EZ-F426 Turkmenistan Airlines Ilyushin Il-76TD

Paylaş
 

FB_IMG_1462281651426
Merhaba havacılık meraklıları.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 24 pistinden kalkışı yapıp Kaynarca üzerinde teker toplayan bu güzel uçağımızı balkondan bu şekilde yakaladım ve şimdi bunu biraz tanıyalım.
ILYUSHIN IL-76
Yolculuk Hızı: 830 km/h – Uçuş Mesafesi: 4000 km – Tonaj: 60 T – Hacim: 400 m3

IL-76 aynı zamanda NATO kod adı ile ‘Candid’ olarak bilinen orta menzilli bir askeri nakliye uçağıdır.

Paraşütçü asker güçleri ve orta ölçekli muharebe tankları dahil askeri malzeme taşıma, afet yardımları için malzeme taşıma ve ulaştırma, askeri güçler için ulaşım ve kargo taşıma için kullanılmıştır.

IL-76 orta menzilli nakliye uçağı olarak Taşkent’te , Özbekistan Taşkent Uçak Üretim Şirketi ile birlikte, Moskova’da Ilyushin Havacılık Kompleksi Anonim Şirketi tarafından üretilmektedir. 1974 yılında 500’den fazla IL-76 üretilerek hizmete girmiştir.

Temel IL-76’nın, IL-76M IL-76MD ve IL-76-MF de dahil olmak üzere çeşitli tasarım varyasyonları vardır. Tasarımı, aerodinamik yapısı ve uçuş performans özellikleri açısından, IL-76M versiyonu, IL-76 28T’e göre, IL-76 ile temel özellikleri benzerlik taşımaktadır. Maksimum 47 ton yük taşımaktadırlar.

IL-76 yüksek açılır kanatlara sahip olup T şeklinde bir kuyruk ünitesi ile aero dinamik olarak yapılmıştır. Kiriş tipi gövde kargo üzerinde mürettebat kabini ve dairesel bölüm üzerinde oval bir bölüm vardır. Kanat ön ve arka kenarları bükülebilen beş bölüm öncü bölmeler ve üçlü oluklu arka kenar uzatma kanatları, kanatçıklar, spoiler ve hava frenleri oluşan, yüksek kaldırma cihazlarıyla donatılmıştır.

Güvenli kargo yüklemek ve çeşitli kargo yükleme-boşaltma, ve lojistik taleplere göre de tasarlanmıştır.

Ekipmanları içerisinde ayrıca Teleferik (elektrikle çalışan raylı askıya alınabilir bir havai kargo sistemi), bir silindir konveyör, yardımcı paraşüt ve ambulans ekipmanları da içermektedir.

Uçak yangın kontrol radarı radar uyarı, kilitleyiciler, kızılötesi flare kartuşları, saman dağıtıcı ve iki silah içeren, savunma yardımları paketi ile donatılmıştır.

Araç ekipmanları VFR ve IFR (görerek uçuş kuralları ve aletli uçuş kuralları) hava koşullarının yanı sıra düşman hava savunma koşullar altında, gündüz ve geceleri Airlifts ve hava damla misyonları yürütmek için tasarlanmıştır.

Ve şimdide başka bir fotoğraf.Bu fotoğrafta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 06 pistine inişe geçen Il76 ve yaşanan “vorteks” olayı.

Vorteks:Uçakların arkalarında bıraktıkları dağınık,karışık hızlı hava kütlesi.Uçağın kanadının altından geçen hava akımının yarattığı hava kütlesi.Eğer uçaklar arasında yeteri kadar mesafe yoksa uçağı düşme noktasına kadar getirebilir.

Vorteks etkisi(Vortex Effect):Uçakların inişleri sırasında havada oluşturduğu değişimdir.

FB_IMG_1462223715220

Kadir ERGÜN

Bu yazı 2852 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV