Paylaş |
|
Tweet |
Merhabalar Havacılık Meraklıları
Arada sırada gözüme takılıp merak ettiğim bir konuyu üstünkörü araştırmama ve Havacılık meraklıları grubunda tartışılmasına rağmen tatmin edici bir cavaba ulaşamadığımdan bunun hakkında bir yazı yazıp belki bilen vardır diye sizlerle paylaşmak istedim.
Şimdilik iki havayolu şirketinde dikkat ettiğim iki tescil olayında örneğin Alitalia uçaklarının bir bölümü kendi ülke tescili ile başlarken ( örneğin I-BIKA) kimi uçaklarda, hatta büyük çoğunluğunda İrlanda tescili bulunmakta. ( örneğin EI-EID ). Aynı olay Rus Aeroflot şirketinde de var. Rusların kendi ülke tescili ile başlayan uçakların yanısıra ( örneğin RA-89061) bir çok uçağı başka bir ülkenin tescili ile filoda bulunmakta. ( örneğin VP-BWA).
Bir havacılık amatörü olarak aklıma ilk gelen uçakların kiralık olmaları. Ancak çoğu uçağın ilk kullancısı adı geçen şirketler olunca kiralık mı değilmi ikilemde kaldım. Bu tescillerin bu şekilde olmalarının sebebi hakkında bilgisi olan varmı?
Paylaşımınızı gördükten sonra benim de ilgimi çekti ve internet üzerinden ben de biraz araştırma yaptım. Gördüğüm faklılık şu. Eğer filodaki uçak Rus üretimi bir uçak ise tescil Rusyada. Ancak eğer uçak Rus üretimi değil de dışarıdan alım ise başka ülkelere tescil ettirilmiş. Kısaca mantık yürütüp Rus kafası ile bir tümevarım yaptığımda Ruslar, ülkelerinin bayrak taşıyıcı havayolunu resmi olarak batı üretimi uçak kullanıcısı yapmamış. Pratikte uçak evet kendi kullanımlarında olsa da kağıt üzerinde kendileri batı üretimi uçak kullanmamakta. Bir nevi gurur yapmışlar gibi duruyor. Malumunuz batı havalimanlarına uçabilmeleri için de batı uçağı kullanmaları gerekiyor. Tabi tüm bu yazılmış olanlar benim kendi düşüncelerim 🙂
Farklı tescillerdeki uçakların çoğu kiralıkmış. O yüzden kiracı şirketin tescilleri ile uçuyorlar. Olay birazda maliyete bağlıymış. Durum uolan şirket isterse uçağı kendi ülke tesciline çekebiliyormuş anladığım kadarı ile. İstemeyen ise daha çok masraf etmemek adına kiracı şirketin tescili ile kullanabilmekteymiş. İlginç ve muammaları çok olan bir konu.Ama güzel tartışılacak bir konu. Bakalım daha neler çıkacak konu hakkında.
batı havalimanlarına uçabilmeleri için batı uçağına sahip olmalarına gerek yok. rusların ürettikleri uçaklar çoğunlukla çok gürültülü uçaklar. avrupa havalimanlarının neredeyse tamamı gürültü limitlerine sahip. bu uçaklar da bu limitin içinde kalamamakta 🙂 E190 Brezilya üretimi.
Konuya gelince; tescil olayı uçağın kayıtlı olduğu ülkeyle ilintili. uçağın uçmasını etkileyecek bir durum söz konusu değil. türkiye ye de kayıtlı bir çok uçak dünyanın bir çok şehrinde uçuyor. ACT bunların en güzel örneği. ya da Onur air in Arabistandaki A330 ları. wet lease veya dry lease mevcut bu durumlara sebep olmakta. şaşılacak bir şey yok.
Bizdeki çoğu geminin panama bandralı olması gibi.
İlginç bir bilgi. Mümkündür.
Aynı şekilde durum Sun Express için geçerli. Sun Express Türkiye, XQ, uçakları TC tescilli iken, Sun Express Germany, XG, ise D-xxxx tescilli.