Paylaş |
|
Tweet |
Merhabalar. İnsansız hava araçlarını inceleyeceğimiz yazı dizimize başlıyoruz.
Kuşkusuz 21. Yüzyılın savaşlarında artık en etkin rolü insansız hava araçları oynayacak. Son örneklerini Azerbaycan – Karabağ savaşında gördüğümüz gibi insansız hava araçları uygun şartlar olduğunda ordusuna önemli bir üstünlük sağlıyor. Hem maliyetinin düşük olması hemde insansız olması kayıpların hem maddi hemde manevi olarak indirgenmesini sağlıyor ki bu da önemli çarpanlardan biri. İnsansız hava araçları istihbarat, saldırı, savunma, keşif gibi roller üstlenirken geçtiğimiz günlerde amerika çıtayı biraz daha yükselterek ilk kez insanıs hava aracından insanlı bir hava aracına yakıt ikmali yaptı. TIKLAYINIZ.
Silah üretebilen her ülke günümüzde insansız hava aracı üretebilmek için diğer rakipleri ile bir yarış halinde. Ülkemiz de bu yarışta artık ben varım diyor. Yazı dizimizde ülkelerin ürettiği insansız hava araçlarını ve modellerini işleyeceğiz.
Alfabetik sırası ile insansız hava araçlarını şöyle sıralayabiliriz:
Adcom Systems – United 40
Yabhon Smart Eye 2 olarak da adlandırılan Yabhon United 40, Adcom Systems tarafından öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri için geliştirilen uzaktan kontrol edilen veya otonom uçuş operasyonları yapabilen insansız bir hava aracıdır. Aracın kullanıcıları arasında Cezayir, Mısır, Rusya ve Birlieşik Arap Emirlikleri bulunuyor.
Fotoğraf : Vitaly V. Kuzmin Wikipedia
Alenia – Sky-X
Alenia Aeronautica Sky-X, gösteri ve araştırma amaçlı, kendi kendini finanse eden insansız bir hava aracıdır; 29 Mayıs 2005 tarihinde 1000 kg üzeri kategorisinde başarıyla uçabilen ilk Avrupa tasarımı İHA oldu. Halen prototip aşamasında bulunan ihadan 1 adet üretildi.
Genel özellikler:
Fotoğraf: Duch.seb Wikipedia
Antonov An-BK 1 Horlytsia
BAE Systems – Fury
BAE Systems HERTI, İngiliz BAE Systems şirketi tarafından geliştirilen insansız bir hava aracıdır. HERTI, “High Endurance Rapid Technology Insertion” anlamına gelir ve Warton, Birleşik Krallık’ta geliştirilmiştir.
Genel Özellikler – General characteristics
Performans Özellikleri – Performance
Fotoğraf :
WikipediaBAE Systems – Mantis
BAE Systems Mantis İnsansız Otonom Sistem Gelişmiş Konsept Teknoloji Göstericisi İnsansız Savaş Hava Aracı teknolojisi için bir ingiliz iha programıdır. Mantis, MQ-9 Reaper ile geniş ölçüde karşılaştırılabilir, yaklaşık 22 m kanat açıklığına sahip, çift motorlu, turboprop ile çalışan bir UCAV’dır. 2009 yılında ilk uçuşunu yapan arçatan 1 adet prototip üretilmiştir.
Genel Özellikler – General characteristics
Performans Özellikleri – Performance
Fotoğraf : Robert Frola Wikipedia