Lauda Air Uçuş 4 / Lauda Air Flight 4

Paylaş
 
Hidden Link

Herkese merhabalar dostlar. Bugün sizlere Lauda Air’in 4 sefer sayılı uçuşundan bahsedeceğim.

Lauda Air Uçuş 4, 26 Mayıs 1991 Pazar günü yerel saatle 23:02’de Bangkok’taki Don Muang Uluslararası Havaalanı’ndan, Viyana Uluslararası Havaalanı’na gitmek üzere havalandı. Hong Kong’ da bulunan Kai Tak Uluslararası Havaalanı’ndan Viyana’ya yapılan bu uçuşta Bangkok bir ara duraktı.

Uçak Lauda Air’e 16 Ekim 1989’da teslim edilmiş, henüz iki yaşını doldurmamış bir Boeing 767-300ER’dı.

Uçakta 213 yolcu ve 10 mürettebat olmak üzere toplam 223 kişi bulunuyordu. Uçağın kaptan pilotu 48 yaşındaki Amerikalı Thomas J. Welch’di. Yardımcı pilot ise 41 yaşındaki Avusturyalı Joseph Thurner’dı.

Saat 23:08’de Welch ve Thurner olası bir sistem arızasını belirten bir uyarı aldılar: “L REV ISLN”. Bu uyarı uçağın inişten sonra yavaşlamasına yardımcı olan ters itiş sistemi ile ilgili bir uyarıydı. Thurner uçağın prosedür el kitabına baktı ancak bu uyarı için aksiyon almak için her şeyden önce uyarının ekranda sabit durması gerekiyordu, ancak bu durumda uyarı ekranda yanıp sönmekteydi. Bunun üzerine pilotlar bir şey yapmadan bekleyip gözlemlemeye karar verdiler.

23:17’de, uçak 26.000 feet civarında iken sol motorun ters itiş sistemi açıldı. Motorun kanattaki yerleşimi ve sistemin çalışma şekli yüzünden sol kanattaki kaldırma kuvvetinde muazzam bir düşüş gerçekleşti ve bu uçağın sola dönerek düşüşe geçmesine sebep oldu.

Pilotların uçağı kurtarma çabaları sonuçsuz kalıyordu. Kaptan Welch, son bir çabayla “işte, bekle bir dakika” diye bağırarak sol motorun yakıt akışını kesti. Bu onun kaydedilen son sözleri olmuştu.

Ancak artık her şey için çok geçti. Uçak neredeyse dik bir dalıştaydı ve uçağa etki eden kuvvetler uçağın yapısal limitlerinin üzerine çıkmıştı. Uçak havada parçalanarak Bangkok’un 177 km kuzey batısındaki bir ormanlık araziye düştü, uçaktaki 223 kişiden kurtulan yoktu.

Şimdi biraz da kazanın arka planına bakalım.
Çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilere göre uçak, kazadan önceki bir ay boyunca tam 61 kez “L REV ISLN” hatasını vermişti. Buna karşılık Lauda teknisyenleri yalnızca bu hata mesajlarını temizleyip sistemi resetleyerek uçağı uçuşa geri göndermişti.

Ayrıca yine çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilere göre kazadan bir ay kadar önce uçağın sol motor ters itiş sistemi hakkında oluşan şüphelerden dolayı sistemin kabloları incelenmiş, bir hata bulunamamış ve “uçağın yerde kaldıkça para kaybetmesi” sebebiyle motor sökülüp daha detaylı bir inceleme yapılmadan uçak tekrar servise verilmişti.

Boeing, uçağın tasarım aşamasında havada ters itiş sisteminin açılması senaryosunu da denemiş, ancak testler sırasında koşulların en optimum seviyeye ayarlanması, bazı özel ayarlar yapılarak test yapılması gibi sebeplerden dolayı uçağa ters itiş sistemi açılması durumunda uçabilir sertifikası verilmişti.

Resmi raporlara göre uçağın ters itiş sisteminin neden açıldığı kesin olarak belirlenemedi. Boeing, tüm 767 uçaklarına ters itiş sisteminin, tekerlekler tamamen yere değmeden açılmasını engelleyen sensörler ve mekanik kilitler yerleştirdi.

…Murat Deniz Şenol…

Hello all friends.  Today I will tell you about Lauda Air flight 4.

Lauda Air Flight 4 took off from Bangkok’s Don Muang International Airport on Sunday, May 26, 1991 at 23:02 local time, bound for Vienna International Airport.  Bangkok was an intermediate stop on this flight from Hong Kong’s Kai Tak International Airport to Vienna.

The plane was a Boeing 767-300ER, not yet two years old, delivered to Lauda Air on October 16, 1989.

There were a total of 223 people on board, including 213 passengers and 10 crew members.  The captain of the plane was 48-year-old American Thomas J. Welch.  The first officer was 41-year-old Austrian Joseph Thurner.
At 11:08 PM Welch and Thurner received a warning indicating a possible system failure: “L REV ISLN”.  This was a warning about the reverse thrust system that helps the plane slow down after landing.  Thurner looked at the aircraft’s procedure manual, but to take action for this warning, first of all, the warning had to be stationary on the screen, but in this case the warning was flashing on the screen.  So the pilots decided to wait and observe without doing anything.

At 23:17, when the plane was at around 26,000 feet, the reverse thrust of the left engine was deployed.  Due to the placement of the engine on the wing and the way the system works, there was a tremendous drop in lift on the left wing, causing the aircraft to turn left and enter into a spiral dive towards the earth.

The pilots’ efforts to save the plane were futile.  In a last effort, Captain Welch yelled, “Here, wait a minute,” then cut off the fuel flow to the left engine.  These were his last recorded words.

But now it was too late for everything.  The aircraft was in an almost vertical dive and the forces acting on the aircraft had exceeded the aircraft’s structural limits.  The plane broke apart in the air and crashed into a forest area 177km northwest of Bangkok, with no survivors of the 223 people on board.

Now let’s take a look at the background of the accident.
According to the information I have obtained from various sources, the aircraft gave the “L REV ISLN” error 61 times during the month before the crash.  In response, Lauda technicians simply cleared these error messages and reset the system, sending the plane back into service.
In addition, according to the information I obtained from various sources, the cables of the system were examined due to the suspicions about the left engine reverse thrust system of the aircraft about a month before the accident, no fault was found, and the aircraft was put back into service without a more detailed examination by dismantling of the engine due to “the plane losing money while staying on the ground”.

Boeing also tried the scenario of deployement of the reverse thrust system in the air during the design phase of the aircraft, but due to reasons such as setting the conditions to the optimum level during the tests, and testing by making some special settings, the aircraft was certified to be able to fly if the reverse thrust system was deployed.

According to official reports, it was unclear why the aircraft’s reverse thrust system was deployed. Boeing has installed sensors and mechanical locks on all 767 aircraft that prevent the reverse thrust system from deploying before the wheels are completely on the ground.

…Murat Deniz Şenol…

Bu yazı 1079 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Yorumlara kapalıdır.

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV