Opera Operasyonu – Osirak Saldırısı

Paylaş
 

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlere, askeri açıdan oldukça önemli özellikleri bulunan Osirak Saldırısı’ndan bahsedeceğim, nam-ı diğer, Opera Operasyonu.

1970’lerin sonunda Irak, Fransa ile işbirliği yaparak bir nükleer tesis inşa ediyordu. İsrail ise bu tesise kesinlikle karşıydı, Irak’ın bu tesisi kendilerini vurmak adına bir nükleer bomba geliştirmek için kurulduğunu düşünüyordu. Bu tesisin faalieyete geçmeden yok edilmesi gerekiyordu!

İsrail derhal bir plan hazırladı, aynı zamanda İsrail ABD’de Reagan yönetimi ile de görüşüp saldırıyı beraber yapmayı istedi ancak Reagan yönetimi buna sıcak bakmadı. İlk planlara göre saldırı 10 Mayıs 1981’de yapılacaktı, ancak İsrail bir süre beklemeye karar verdi, çünkü Fransa’da bir yerel seçim yapılıyordu ve eğer yeni yönetimle anlaşılırsa bu saldırıya gerek kalmayabilirdi.

Ancak yeni yönetim de geri adım atmıyordu. İsrail devlet başkanı Menachem Begin, tekrar saldırı emri verdi. Bu sefer tarih 7 Haziran 1981 Pazar’dı. Bu tarih iki açıdan önemliydi. Hem reaktörün hizmete girmesine çok az bir vakit kalmış oluyordu, hem de reaktörün inşasında çalışan Fransız teknisyenler Pazar günü izin yapıyordu. Bu önemliydi çünkü, İsrail böylesine bir saldırıda Fransa ile karşı karşıya gelmek istemiyordu.

Saldırı günü gelmişti. Saldırı paketi 8 F-16A Netz ve 6 F-15A Baz uçağından oluşuyordu.

İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16A(kaynak Wiki)

İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-15A(kaynak Wiki)

Uçakların güzergahı ise şöyleydi: (Kaynak wiki)

F-16’ların yükleri 3 adet büyük boy yakıt tankı (çünkü uçulacak mesafe çok uzundu) , 2 adet 1000 kilogramlık Mk-84 bombası ve yakın mesafe savunması için 2 adet Aim-9 Sidewinder füzesinden oluşuyordu.

Saldırıya katılan F-16’lardan biri operasyon öncesi yakıt yüklemesi yapıyor (kaynak https://theaviationist.com)

Uçuşa katılan F-16 pilotlarının isimleri ise şöyleydi(kaynak wiki)
Ze’ev Raz, Amos Yadlin, Dobbi Yaffe, Hagai Katz, Amir Nachumi, Iftach Spector, Relik Shafir ve Ilan Ramon. Ayrıca Ilan Ramon 2003 yılında ilk İsrailli astronot olarak Columbia uzay mekiğiyle uzaya gitmiş ve dönüşü esnasında mekiğin kaza geçirmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Neyse konumuza dönelim. F-15 lerin görevi ise F-16’lara hava devriyesi sağlamaktı.

Saat 15:55’te 8 F-16 4’erli iki kol halinde, F-15’leri ise 3’erli iki kol halinde İsrail’in güney sınırına yakın Negev Hava Üssü’nden havalandı. Uçaklar radara yakalanmamak için çok alçaktan uçuyordu, zira 2500 kilometrenin üzerinde uçuş yolunun neredeyse tamamı düşman topraklar üzerindeydi.

17:35’te uçaklar Osirak’ın bacalarını görmeye başladı. Bu noktada uçaklar tırmanmaya başladı ve ortalama 35 derecelik açıyla dalışa geçti, bu esnada F-15 ler reaktör etrafında daireler çizmeye başladı. F-16’lar 10’ar saniyelik aralıklarla bombaları bıraktılar. Taşınan toplam 16 bombadan 15’i yapıya tam isabet kaydetmişti. Saldırı tesisin mutlak yıkımı ve İsrail’in taktik zaferiyle sonuçlanmıştı. Ayrıca bu harekat, F-16’ların havadan karaya kullanıldığı ilk operasyon olma özelliğini taşıyor.

Bence toprakları dışında bu kadar uzun mesafeli uçuş yapıp, bu kadar başarılı bir saldırı gerçekleştirip, kayıp vermeden geri dönebilmek,bu operasyonu askeri havacılık tarihinin en başarılı ve önemli harekatları arasına sokuyor.

…Murat Deniz Şenol…

Bu yazı 2919 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV