Orbit Havayolları

Paylaş
 

Kuruluş – 1986

AOC : –

ICAO Kodu : –

IATA Kodu : –

Merkezi : Esentepe – İstanbul

Çağrı Adı : –

Sınıf: Uluslararası tarifesiz yolcu

Satatü: Proje Aşamasında kaldı

1985 yılında İran Air hac yolcularını taşımak amacı ile THY’den istediği DC-10 tipi uçakları alamadığı için Uçan Halı projesinden sonra diğer olanakları değerlendirmek için Göktuğ Bayraktar Orbit Hava yolları Havacılık ve Turizm A.Ş adlı şirketi kurdu ve 23 Mayıs 1986 tarihinde İstanbul Ticaret Odası’na kaydını yaptırdı. Yurtiçi ve yurtdışı hava taşımacılığı, türkiye ile yabancı devletler arasında her türlü kargo taşımacılığı, uluslararası anlaşmalara uygun yurtiçi ve yurtdışı transit kargo taşımacılığı, yurtiçi ve yurtdışı tarifeli ve charter uçak seferleri düzenlemek şirketin ana faaliyeleri olarak belirlenmişti.

İran Air 5 Temmuz 1987 tarihinden başlayıp 75 gün sürecek hac sezonu için her biri 500 koltuk kapasiteli 1 adet Boeing 747-100 tipi uçak aramaktaydı. Uçak Wet Lease yöntemi ile kiralanack ve uçak İran Air logosu olan Homa Kuşu ile Chartered by İran Air the Airline İslamic Republic of İran yazısını taşıyacaktı. Zaman kısıtı olması nedeni ile Orbit Havayolları ile İran Air arasında 1987 Ocak ayında bir iyi niyet mektubu imzalandı. İmzalanan mektuba göre biri yedek olmak üzere her biri 500 koltuk kapasiteli dört adet Boeing 747-100 tipi uçağın 1 Temmuz 1987 tarihinden itibaren kiralanmasıan karar verildi. Uçakların teslimi Tahran ve mehrabad Havalimanlarında, iadeleri ise İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılacaktı. İran’a uygulanan ambargo nedeni ile uçakların direk olarak İran Air’e kiralanması olanaksızdı. Ancak arada Boeing 747 tipi uçakları işletecek bir şirket olması durumunda bu kiralama mümkün gözüküyordu. Uçaklar EP- yani İran tescillerini taşımadığı sürece Tahran ile Cidde arasında sefer yapmalarına bir engel yoktu. Uçakların Lübnan üzerinden işletilmesine karar verildi. Korean Air ile yapılan görüşmeler sonuç vermemişti. Air İndia ise uçakların bulunduğu taktirde ekip sağlayarak uçakları işletebileceğini belirtmişti.

O zamanlar ikinci el bir Boeing 747-100 tipi uçak bulmak toplu charter taşımacılığında çok tutulan bir uçak olduğu için bulunması neredeyse imkansız bir uçaktı. Bayraktar amerikada bulunan yazar arkadaşı Kıvanç Hürtürk ile temasa geçerek bu uçakların bulunması konusunda yardım istedi. Hürtürk hemen araştırmalara başladı. Orbit Havayoları şirketine Temmuz – Eylül ayları arasında kullanılmak üzere dört adet Boeing 747, 20 Eylülden sonra ise bir yıl süreli kiralama için Boeing 747 Combi tipi uçak gerekmekteydi. 747 Combi o sıralarda lisanslı olarak Türkiye’de yapılmaya başlanan F-16 savaş uçaklarının parçalarını ve fabrika personelini Houston’dan – ankara’ya taşımasında kullanılacaktı. Orbit Havayolları uçaklar Türkiye’ye geldikten sonra SHGM’ye AOC için başvuracak ve TUSAŞ’a F-16 projesinde taşımacılık yapmak üzere teklif verecekti. Ayrıca şirket sonradan İstanbul ile New York arasında charter uçuşlar da planalamktaydı. İran Air kış sezonunda haftada bir, yaz sezonunda haftada iki İstanbul – New York seferini doldurma garantisini de vermişti.

İlk yapılan araştırmada GATX uçak kira şirket, Manufacturer’s Hannover ve Citicorp İndustrial Credit’in elinde aranan uçaklar bulundu ancak bunlar uçakları satma niyetindeydiler. Citicorp Hac kiralama konusunda deneyimliydi. Geçmiş yıllarda İran Air’e hac için uçakları bu şirket kiralamıştı. Ancak Citicorp derhal bir depozito ödenmediği taktirde uçaklar hakkında görüşmeye yanaşmıyordu.

Bu arada İran’dan amerikaya göçmüş olan Kamya Pahlavi adındaki bir iş adamının saip olduğu Houston merkezli Clinton Aviation 4 uçak için Orbit Havayolları’na teklif vermişti. Hürtürk bu uçakların peşinde düştü ancak çeşitli nedenlerle bu uçaklar da kiralanamadı. Nihayetinde İran Air uçaklar kirlanamayınca bir İzlanda şirketinin İran Air’e teklif verdiği duyuldu. Tüm bunla olurken Lübnan’da çıkan iç karışıklık nedeni ile Middle East Airlines – MEA bu durumda uçakları işletemeyecğini söyleyince şirket yeni işletmeci arayışına girdi ancak artık geç kalınmıştı.

Bu tarihten sonra Orbit Havayolları kapandı ve uçuşa geçemeden kapanan havayolu şirketleri arasında yerini aldı.

(Şirketlerin kuruluş ve faaliyetinin hikayesini daha detaylı öğrenmek ve okumak isterseniz Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)

Diğer Şirketler İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı 1254 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV