Simulatörler ne kadar gelişti? Hangi simulatörü kullanmalıyız? FSX mi P3D mi?

Paylaş
 

Merhaba,

 

İster genç ister yaşlı, ister öğrenci ister doktor, ister pilot ister değil… Havacılığa gönül veren, pilot olmak isteyen veya pilot olmayan, içindeki “uçuş” tutkusunu ve merakını gidermek, çoğu zaman da kendi bilgi ve becerisini geliştirmek amacıyla çoğu insanın bilgisayarında simulatör ile uçuşlar yaptığını hepimiz biliyoruz. Şimdi gelin beraber simulatörlerin geldiği son noktaya bir göz atalım.

 

Bu yazımda kendi simulatörümü ve uçuş için kullandığım her şeyi hem tanıtacak hem de bu hobinin ne kadar gerçekçi bir seviyede olduğunu göstermeye çalışacağım.

Microsoft tarafından geliştirilen Flight Simulator X’i hepimiz biliyoruz değil mi? Benim de bilgisayarıma kurduğum ilk simulator FSX idi. Yaklaşık 2,5 sene FSX ile 1000 saatten fazla uçuş yaptıktan sonra Lockheed Martin tarafından geliştirilen Prepar3D adlı simulatore geçiş yaptım.

 

FSX

FSX, genel anlamda gayet tatmin edici bir simulator. Ancak optimizasyon sorunları olduğu için bilgisayarınızda performans sorunları çıkaran, ince ayar gerektiren bir simulator. Öyle ki simulatorü kurmak 10 dakika, ayar yapmak 10 saat (abartmıyorum) sürüyor. Tabii bu benim ayarlarım için geçerli.

Bilgisayarınıza ilk kurduğunuzda FSX’in nasıl bir atmosfer, grafik gerçekçiliği ve uçuş gerçekçiliği sunduğunu hatırlayalım. Pek tatmin edici değildi sanki öyle değil mi?

Peki yaklaşık 10 saatlik eklenti kurulumu ve yapılan ince ayarlar sonucunda simulatörde nasıl bir gelişme kaydettim? İşte;

 

1

JLmEQuQ

 

Sizce de etkileyici değil mi? Bence yeterince değil… 🙂

 

Hong Kong yaklaşma;

3

 

Atlas Okyanusu Üzeri;

5a27qJz

 

FSX’de bu gerçekçilik ile uçuyorsunuz ancak başınız açıkçası dertten kurtulmuyor. Uzun uçuşlarda fatal error korkusu, saçma sapan hatalar, kendi kendine kapanmalar gibi sorunlardan dolayı uçuşunuzun keyifli geçmesi pek de mümkün olmuyor..

 

Prepar3D

Prepar3D (v3), optimize edilmiş, biraz daha görüntü kalitesi yüksek, yeni efektler eklenmiş, daha gerçekçi uçuş dinamiklerine sahip, FSX tabanlı bir simulator. En büyük artısı FSX’de başınıza gelen saçma sapan sorunlar yok. Daha az uğraştırıyor. Elde ettiğim kaliteye gelirsek;

GMCS sizce de mükemmel değil mi?

4

 

HWe8GUd

 

 

Kokpitteki gölgeler FSX’de yok. (DX10 aktif etmeniz gerekiyor, bu da daha çok sorun demek)

u6CLBaF

 

Bu iki sivil havacılık simulatöründen hangisi size daha uygun ve gerçekçi geldi? Benim seçimim Prepar3D’den yana.

Şimdi bir de Askeri Havacılık Simulatörüne göz atalım. Hatta F-16 simulatörü!

 

Falcon BMS 4.32 ve 4.33

Falcon serisini duymamış olabilirsiniz. Öncelikle Google’dan yardım alarak bu serinin ilk simulatorlerinden Falcon 4.0’a göz atalım. 1998 yılında böyleydi.pic_3

 

Bu da 2016 yılının Falcon BMS 4.33’ü (Fotoğraflar benim simulatörümden)

2yg61XX

Falcon, mümkün olduğunca, gerçek F-16 ve askeri havacılığa dair her şeyi (görevler, hava savunma sistemleri, atmosfer, F-16 sistemleri, mühimmatlar vs.) bilgisayar ortamına yıllar geçtikçe gelişerek dökmeyi başarmıştır. Üstelik tamamıyla ücretsiz! Eğer kendinizi bu simulatör üzerinden eğitip, genel bilgi birikimine sahip olduktan sonra, sanal bir görev yaparsanız, ciddi bir şekilde sanki gerçek savaş sırasında F-16 ile görev yaparmışçasına stres, endişe ve heyecan yaşayıp, hatta bilgisayar başında terleyebiliyorsunuz. Kendimden biliyorum. Öğrenmesi zor ve yetenek gerektiren bir simulatör. Ve evet, uçak gerçek F-16’nın aynısı. Öyle ki bu simulatörün getirdiği imkanları kullanmak için sanal filolar bile var. Üstelik bu sanal filolar eğitim bile yapıyor!

Yakıt ikmali de yapabiliyorsunuz!

jM3MqZT

 

Dogfight?

 

K7bgJD0

 

Kol uçuşları.

seusnUP

 

Bu yazıda kullandığım tüm fotoğraflar bana aittir. Faydalı olması dileğiyle.

 

Halil Kamaz

Bu yazı 4822 kere okundu.
Etiketler:
Airbus f16
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Yazdığım teknik konuların operasyonel bilgileri, yazının konu edindiği uçakta bulunan sistem çalışma prensibini esas alır. Farklı uçaklarda aynı sistem farklı algoritma ile çalışabilir.
Facebookta bizi bulun
ARŞİV