Paylaş |
|
Tweet |
Erhan Aydoğdu – Havacılık meraklısı olmak çok başka bir şeydir. Çektiğimiz fotoğraflarla yazdıklarımızla çizdiklerimizle her ne kadar sektörün içinde olmasakta o havayı uzaktan uzağa teneffüs etmek inanılmaz bir zevk. Fotoğraf çekerken tanıştığım Alp Akbostancı ağabey çektiği mükemmel fotoğraflardan ziyade uçakların isimlerinin ilginç hikayeleri ile de fotoğraflarına ayrı bir renk katıyor. Sizi sevgili Alp Ağabeyin harika anlatımıyla güzel ülkemiz sınırları içinde insanlık tarihine yön veren buluşun, ” Göbeklitepe” ismini taşıyan TC-JOC tescilli Airbus 330 tipi uçağın hikayesini paylaşıyoruz. TC-JOC – Göbeklitepe isimli uçak 4 Mart 2015 tarihinde Katmandu’da pistten çıkmıştı ve kal edilmişti. TC-JOC’un anısına…
“İnsanlık tarihini değiştiren keşif , Göbeklitepe ;
20 yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biridir Göbeklitepe . Kazılarda elde edilen sonuçlar , Göbeklitepe’nin tarihini MÖ 9000 – 10000 aralığına kadar götürmektedir.
Tarihin o güne kadar bilinen en eski tapınağından 7.500 yıl daha eskiye dayanan tapınaklar ortaya çıkartılmıştır.
Çalışmalarda 20 kadar tapınağın varlığı tespit edilmiş, bugüne kadar 6 tanesi gün ışığına çıkartılmıştır.
Tapınaklar , daire şeklinde dizilmiş 10-12 adet sütun ,aralarında örülü duvarlar , dairenin merkezinde daha yüksek sütunlar şeklindedir. Daire şeklindeki tapınakların çapları 10 – 30 metre arasında değişmekte , merkez sütunlar ise yaklaşık 5-6 metre yüksekliğindedir.
Sütunların çıkartılma olasılığı olan taş ocaklarının en az 2 km uzakta olmaları, o sütunların tapınakların olduğu alana getirilmesi için bir organizasyon yapabilecek yetenekte insan grubunun varlığını ortaya çıkarmaktadır.
O zamanlarda sadece avcılık ve toplayıcılık ile göçebe yaşadığı sanılan insanların, aslında tapınaklar ile yerleşik hayata geçmeleri , yerleşik düzende yiyecek bulmak için tarım ve hayvancılığa başlamaları açısından insanlık tarihini tamamen değiştirecek bulgulara ulaşılmıştır. O dönemde buğday yetiştirildiğini kanıtlayan bulgular , mağara resimlerinden sonra tapınak sütun ve duvarlarına işlenen kabartma hayvan figürleri bulunmuştur.
Bu hayvanların o dönemin faunasında yer alan akrep, tilki, aslan, yılan vb olmaları yanında sütunlarda bulunan 3 boyutlu aslan kabartması da tarihte bilinen ilklerden olma özelliğini taşır.
THY güzel bir kararla Göbeklitepe’nin adını bir Airbus A330 uçağına vermiş, ancak uçak üzerinde isimden başka herhangi bir görsel koymayarak bu kararın süslemesini yapmamıştır. TC-JOC tescilli bu uçağımız, ne yazık ki 4 Mart 2015’de Nepal-Katmandu’ya indikten sonra pistten çıkmış ve ciddi hasar almıştır.Can kaybı olmayan kaza sonrası uçak hala Katmandu’da bulunmaktadır ve büyük olasılıkla bir daha sefere çıkamayacaktır.”
Yukarıda da Alp ağbeyin belirttiği gibi TC-JOC – Göbeklitepe isimli uçak 4 Mart 2015 tarihinde Katmandu’da pistten çıkmıştı ve kal edildi. Bir daha sefere çıkamadı… TC-JOC’un anısına…
Uçak daha 1 yaşındaymış başta onarılması düşünülmüş sonra vazgeçilmiş uçak bir süre havaalanında bekledikten sonra parçalanmış 🙁 Koskoca gencecik A330 un parçalanırken resimlerini görmek beni çok üzdü neden böyle bir karar alındı bilmiyorum o kadar teknik sistem özellik vb olan uçak 1 yaşındayken parçalanır mı ?
O zamanlar yazılıp çizilenlerden bizlerinde öğrendiği sigorta şirketinin uçağın tamirinin daha pahalıya mal olacağı ve uçağın kal edilmesi yönündeydi. Evet ömrü çok kısa olmuş her havacılık meraklısı gibi bizleri de üzmüştü ama tesellisi kimsenin burnunun kanamamasıydı. Allah inşallah tekrarları ile karşılaştırmaz.
Bu arada uçak orada girişimci bir iş adamı tarafından alındı ve restoran haline getirildi. Bildiğim kadarı ile işe yarayan parçaları söküldü ve yedek parça olarak kullanılmak üzere alındı.