Zor Günlerin İsimsiz Kahramanları Loadmaster’lar

Paylaş
 

Zor Günlerin İsimsiz Kahramanları Loadmaster’lar.

Loadmaster kimdir? Loadmaster ne iş yapar?

Corona yüzünden evlere kapandığımız şu günlerde, sağlık sektöründe çalışan kişiler kadar alkışı hak eden bir meslek daha var: Havayolu kargo şirketlerinde görev alan uçuş ekipleri.

Kargo havacılığının ülkemizde ve dünyada önemi, son dönemlerde sağlık kitlerinin taşınması ve şirketlerin tek gelir yanı olması sebebi ile birkez daha ortaya çıktı. Corona virüse önlem amaçlı gerekli koruma teçhizatlarını kullanarak operasyonu sürdüren Loadmasterlar, şu anda erken tanı kitleri, maske ve eldiven taşımacılığı için devam eden kargo uçuşlarında 1 numaralı rolü oynayan kişilerdir. Loadmaster olarak bilinen ve kargo uçaklarında görev alan bu kişiler, bu günlerde normalin biraz daha üstünde risk altında çalışmaktadırlar. Son günlerde artış gösteren havayolu kargo taşımacılığı, bünyesindeki mesleklerin de önemini artırdı. Sektörün önde gelen mesleklerinden Loadmasterlık da bu süreçte önemini birkez daha ortaya koydu. Ülkemiz hava kargo sektörünün yapıtaşlarından olan Türk Hava Yolları Kargo (Turkish Cargo), MNG Kargo, ACT Kargo, ULS Kargo, Kuzu Kargo gibi şirketler sayesinde sektörün büyümesinde de önemli bir yere sahip olan Loadmasterlar, görevlerini en emniyetli şekilde yaparak Dünya hava kargo sektöründe de mesleklerinden söz ettirdiler. Bu süreçte zamanında kalkış performansı, uçak emniyeti, kargoların emniyetli bir şekilde yüklenip boşaltılması da bu mesleğin önceliklerindendir.

Loadmaster Kimdir:

Uçuş öncesi gerekli belgelerin (landing card, apron card, personel tanıtma kartı, pasaport, sağlık sertifikası, lisans) geçerlilik sürelerini kontrol eder ve sorulduğunda ibraz eder. Uçak için gerekli belgelerin (Checklist, Load&Trim Sheet, Loading Instruction, Report, Kargo uçağı performans degerleri, ULD çeşitleri ve ebatları dokümanı, kompartıman özelikleri ve limitleri dokümanları, LOM) yanında bulunduğunu kontrol eder. Uçak hazırlığı sırasında Loadmaster, check list çerçevesinde özel kargolar ayrım tablosu ve ağırlık denge kurallarına uygun olarak yükleme planı hazırlar, yükleme ve boşaltmaya nezaret eder ve gerek gördüğü durumlarda müdahalede bulunur. Uçuş sırasında müdahale edilmesi gereken bir kargo var ise; bu kargonun gerekli hallerde ulaşılabilecek uygun pozisyona emniyetli bir şekilde yüklendiğinden emin olur. Eğer yükleme ile ilgili muhtemel bir gecikme öngörüyorsa, bu gecikmeyi istasyon yetkililerine veya kargo operasyon kontrol merkezine bildirir NOTOC formunda belirtilen özel kargoların (canlı hayvanlar, tehlikeli maddeler, bozulabilir kargolar, sıcaklık değeri isteyen kargolar vs) belirtilen sıcaklıkta taşınması ile ilgili sorumlu kaptan pilota gerekli bilgilendirmeyi yapar, yer operasyonu esnasında tehlikeli maddelerde oluşabilecek akma, sızıntı, hasar ve/veya yangın durumlarında prosedür ve talimatlara uygun hareket eder. Loadmasterın sahip olduğu lisans ve eğitimler: İngilizce dil eğitimi İlkyardımcı sertifikası Tehlikeli maddeler eğitimi CRM İş sağlığı ve güvenliği eğitimi Bu eğitimleri alıp başarılı olanlar, uçuş eğitimine tabii olur. Uçuş eğitimini de başarı ile tamamladıktan sonra Loadmaster sertifikası alarak uçuşa başlar.

Son olarak yolcu uçuşlarının durduğu bu günlerde tüm kargo operasyonlarını sırtına alan kargo uçaklarının personelleri arasında Loadmaster’ların da olduğu unutulmamalı.

 

Bu yazı 1381 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

2 adet yorum var.

  1. Mustafa Özkanlı dedi ki:

    30 yıllık Loadmaster meslek hayatımda (son 3 yılı sivil havacılıkta) bu mesleğin değeri ve önemini yöneticilere ve karar vericilere anlatmakla geçirmiş bir insan olarak,
    Yazınızda da bahsettiğiniz gibi yaşadığımız şu zorlu günlerde sektör içerisinde çok riskli operasyonların yapılması ve bu operasyonlarda Loadmaster ların kilit rol oynaması nedeniyle, bu sürecin iyi değerlendirilerek mesleğimizin öneminin ve değerinin anlatılması ve görülmesini sağlamak amacıyla fırsata çevirmemiz gerektiğine inanıyorum.
    Loadmaster ların uçuş ekibi olarak sayılması, ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için çalışma yapılması, haklarını savunacak bir sivil toplum organizasyonu olusturabilmeleri gerektiğini değerlendiriyorum.
    Yazınız için teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum.

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV