Altı yunan Savaş Uçağı Ege Denizi Üzerinde Böyle Önlendi

Paylaş
 

Altı yunan Savaş Uçağı Ege Denizi Üzerinde Böyle Önlendi.

Geçtiğimiz gün (27 Ağustos 2020) Ege Denizi üzerinde heyecanlı dakikalar yaşandı. 6 adet yunan f-16 tipi savaş uçağı Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 tipi savaş uçağı Ege Denizi üzerinde karşılaştılar. Birbirlerine manevra yapan uçakların görüntüleri Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Paylaşılan bilgi mesajında ” 27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası’ndan kalkarak GKRY’ye doğru giden ve Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağı, Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları tarafından önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırılmıştır.” ifadeleri kullanıldı ve bir video paylaşıldı.

İşte o video:

Paylaşılan görüntleri ise Savunma Sanayii ve Askeri Teknoloji – Strateji araştırmacısı Abdullah Bekçi sosyal medya hesabından böyle yorumladı.

İlk saniyede bir + şekli var. Daha sonra o şekil bir çembere dönüşüyor ve arka planda “LOCKED” ikazı geliyor. Bu uçağın kilit atma sesidir. Yani Yunan uçağına o an itibariyle güdümlü füze atışı yapılabilir. Sağda çıkan sütun ise menzil.

Dikdörtgenin içinde olması etkili menzil içerisine girdiğini gösteriyor. Aşağıda FO01.6 yazan yerin anlamı hedef 1.6 mil yani iki uçak arasında 2,5 km olduğunu gösteriyor. Sağda yazan 32300 bizim uçağın feet cinsinden irtifası, soldaki 261 ise knot cinsinden hızı.

 

Aşağıda yazan SIM ibaresi ise uçağın silah emniyetinin simülasyon modunda olduğunu bize gösteriyor. Burada ARM yazsa idi silahların emniyeti açılmış yani tetiğe ya da pickle’a basıldığı anda mühimmat ateşlemesi yapılabilirdi. SIM modda bunlar “öyleymiş gibi” yapılıyor.

Buradan sonrasının genelinde bizim uçaklarımızın yunan uçaklarına attığı kilidi muhafaza etmek için manevra yaptığını Yunan uçaklarının da tabir-i caizse bizim uçaklardan sıyrılmaya çalıştığı anlar görüyoruz. 21/29 saniyede duyulan dıt-dıt-dıt sesi bizim uçağımızdan geliyor RWR:

 

Bu ses RWR dediğimiz cihazdan çıkıyor. Uçağa kilitlenildiğini gösteren bir ifade ancak kilidi kimin attığını bilemiyoruz. Zaman zaman dost uçaklarında konum hız irtifa gibi bilgileri edinebilmesi için kilit atılabiliyor. Kilit atıldığında tüm bunlar MFD’den takip edilebilir MFD:

 

33. saniyede arka planda bir “altitude” uyarısı var. Bu uyarı pilotun daha önceden ayarladığı bir irtifanın altına düştüğünde uçağın pilotu ikaz etmesi sırasında duyulan ses. Yani 10000 feet altına inildiğinde uçak pilotunu uyarı amaçlı ikaz ediyor.

41. saniyede “arkadakine pullinge (çekişe) geçtim, bi …(?) diyelim” ikazı ve takiben “ama öndekine çakabilirim” ikazı yapılıyor. Bu sırada pilotumuz uçağın makineli topu ile ateş etse Yunan uçağını tam 12’den vuracak bir pozisyonda. Arkasından bir FUEL yazısı beliriyor.

 

Bu FUEL yazısı uçağın önceden pilot tarafında ayarlanan yakıt miktarının altına düştüğünü gösteriyor. Bu ayara BINGO da denir. Örneğin pilot libre cinsinden 2750’ye bingo ayarlar. Yakıt miktarı 2750 librenin altına düşünce uçak bu şekilde pilotu uyarır.

 

Fakat merak etmeyin bu uyarı “yakıtın bitti” demek veya çok çok az kaldı demek değildir. Pilot yüksek bir mertebeye de ayarlamış olabilir. Ki çok yüksek ihtimalle bölgede Tanker uçaklarımızda bulunmaktadır. Dolayısıyla bu bizim için herhangi bir risk veya negatif durum değildir.

 

Buradan sonra pilotumuz önündeki uçağı kontrol altında tutacak şekilde sakin manevralar yapıyor. Bu arada arkada bir cazırtıya benzer ses var. Buna FOX-2 sesi denir. Yani ısı güdümlü (AIM-9) füzelerinin “abi bizi sal” demesi gibi düşünebilirsiniz.

1.24’te HANÇER Filo pilotumuz önündeki uçağı havadaki veya yerdeki bir kontrol/ihbar birimine tanıtıyor. 2 uzun 2 kısa 2 adet kısa menzilli, 2 adet orta/uzun menzilli füzenin uçakta yüklü bulunduğunu, 2 adet de 370 gal drop tank olduğunu söylüyor. Yani şöyle yüklenmiş:

 

Fakat uçak Block 52+ olarak ikaz ediliyor. Bu uçaklarda CFT denilen gövde üzeri yakıt tankları var. Oradan Block modeli ayırt edilebiliyor. Bizde de Block 50+ modeli mevcut. Bunların arasındaki fark motorlardadır. B52 P&W üretimi, B50 GE üretimi motor kullanır. Ciddi fark yoktur.

 

Bir ara şöyle bir çarpı geliyor. Bu “bizim uçağımız Yunan uçağını dost gördü o yüzden ateş edemezsin” anlamına gelen bir semboloji değil 🙂 İki uçağın birbirine emniyetli mesafeden daha fazla yaklaştığını söylüyor. Pilotumuz Yunan pilotun ense tıraşını yapıyor diyebiliriz.

 

Başka da anlatacak bir şey yok sanırım. Pilotların kendi aralarında ve yer kontrol istasyonları ile konuşmaları var lakin burada da öyle pek açıklanacak bir şey kulağıma çalınmadı. Genel olarak Yunan uçaklarının pozisyonları ile kendi pozisyonlarını birbirlerine tarif ediyorlar.

Bu yazı 889 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

2 adet yorum var.

  1. Serhan erel dedi ki:

    Sezar’ın hakkı Sezar’a, gayet başarılı bir haber olmuş. Ellerinize sağlık

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV