Paylaş |
|
Tweet |
Son bir haftadır ülkemizde meydana gelen orman yangınlarında bir çok yerleşim birimi ve orman yandı küle döndü. Bunlarla birlikte umutlar gelecekler de yandı.
Ülkemize bir çok ülke yardım için nakliye ve itfaiye uçak, yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopterleri gönderdi.
Yalnız paylaşılan bir çok videoda kimi uçak ve helikopterler yangın söndürmede oldukça etkili olurken bazılarının ise etkisiz kaldıkları gözlendi.
Tabi etkili olmak bir çok kritere de bağlı. Hava şartları, yangının durumu, yangının çıktığı yerin coğrafyası gibi bir çok etken yangınla müsadecele önemli noktalar.
Yazımızı elimizden geldiği kadar amfibik yangın söndürme uçakları ile normal uçaklar üzerine yazmak istedim elimden geldiği kadar.
Önce amfibik uçaklar:
Amfibik yangın söndürme uçakları yangın bölgesine yakın göl, baraj gölü, deniz gibi büyük su kaynaklarından suyu alıp yangına daha çabuk ve etkili biçimde kısa sürede müdahale edebilmekte. Bu uçaklar sadece yakıt ikmali için havalimanlarını kullanmakta. Uygun bir arazi ya da yol bulunabilirse yakıt ikmali için bu yola bile inebilirler.
Amfibik uçaklar yapıları gereği normak uçaklardan daha kıvraktır. Bu kıvraklık derim vadilere yada diğer uçakların giremediği yerlere girmelerini sağlayıp bazen yangınlara nokta atışı yapabilmelerini sağlamakta.
Tabi böyle işlerde maddiyat aranmaz ama amfibik uçakların çoğu diğer normal yangın söndürme uçaklarından dah aaz yakıt yakmakta.
Normal uçak ile amfibik uçağın yaklaşık aynı sürelere denk gelen yangın söndürme operasyonları:
Normal uçak:
Amfibik uçak :
Gelelim nromal yangın söndürme uçaklarına.
Bu uçaklar ise heryere inip su ve yakıt alamamakta. Yakıt ve su ikmali için bir havalimanına inmek zorunda. Bu da zaman kaybı demek.
Yaktı ve suyunu alan uçağın olaya müdahale etmesi uzaklığa bağlı olmakla birlikte büyük normal ( ilyushin il-76) gibi bir uçağın yakıt ve su ikmali yaklaşıl 1 saat sürmekte. yine bu da zaman kaybı. bu uçağın avantajı ise kapasitesi. yaklşaık 40 ton su alabilmekte. Ancak bu suyu verimli olarak kullanmak ta diğer önemli etken. Bu uçaklar da apıları gereği bira zağır kalmakta. amfibik uçaklar gibi yangına çok yaklaşamamakta ve onlar gibi kıvrak olmadıkları için pek etkili olamamakta.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda uçaklardan ve helikopterlerden oldukça yüksekten atılan suyun hedefe ulaşmadan buharlaştığı görülmekte.
Videoyu dikkatle izleyin .
Helikopterin bıraktığı su yere düşmeden buharlaşıyor.
Yer #marmaris
Yangının büyüklüğü hakkında bilgi verici bir video pic.twitter.com/x5g6lWvmjK— PRATİK BİLGİ (@pratik__bilim) 2 Ağustos 2021
HAVA DESTEĞİ GELMİŞ #buldanyanıyor yollar tıkalıymış ve insanlar düzgünce çalımlamıyormuş.Lütfen gereksiz kalabalık yapmamaya özen gösterelim pic.twitter.com/mJfF5M3PVY
— out of context Denizli (@nocontexthoroz) 2 Ağustos 2021
Tabi hepsi etkisiz demiyoruz. Uygun olduğu zaman güzel atışlar da yapılmakta. Onları da görmezden gelmemek gerek.
Yangının tam ortasına boşaltılan su sonrası kaptanın sevinci. Önce inanalım. Başaracağız. pic.twitter.com/ICCNmnECvu
— Adem Metan (@AdemMetan) 3 Ağustos 2021