Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Neden, Hangi Durumlarda Yapılır?

Paylaş
 

Erhan Aydoğdu – Havacılık ile ilgilenenler bilirler. Bazen bir havalimanına inen uçağın iki yanında itfaiyeler su püskürtürler ve uçak oluşturulan bu “su takı, su selamı ( Water Salute) ” adı ile bilinen oluşumun altından geçer. Peki bu gelenek haline gelen seremoni neden ve hangi durumlarda yapılır? İlk ne zaman yapılmaya başlandı.

Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini onurlandıran çoközel bir havaalanı geleniğidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki kaynaktan ( genelde ARFF itfaiyeleri olur) püskürtülen ve 2 dakika süren saygı, şeref ve şükranın göstergesi bir  seremonidir. Bazen üç araçla, su toplarının merkezinde toplantı yaparak gerçekleştirilebilir.

Su selamı vermenin başlıca nedenleri vardır. Peki hangi durumlarda su selamı verilir?

Havalimanı’na ilk kez iniş bir havayolu şirketi için,

Ticari olarak ilk kez uçuş yapan bir uçak için,

Uçağın kaptan pilotu  veya ATC ( Hava Trafik Kontorlörü) emekliye ayrıldığı zaman,

Havayolu şirketi belirli bir havaalanından son uçuşunu yapıyorsa bu gelenek uygulanır.

Kimse bu geleneğin ne zaman ve nasıl başladığı hakkında tam bir bilgi sahibi değil ancak eski zamanlarda deniz yoluyla okyanusu aşan gemilere geldikleri limanda römorkörler ile buna benzer bir seremoni yapılıyordu. Yani bu gelenek sadece uçaklara özgü bir gelenek değil. Gemiler için de kullanılıyor.  Bu seremoni havacılara fikir vermiş olabilir.  Havacılıkta ise Salt Like City Uluslararası Havaalanı’nda , uçağın geçeceği bir su kemeri oluşturarak emekliye ayrılan Delta Air Lines pilotları selamlanmaya başlanmış ve 90’lı yıllarda su selamı yaygın bir uygulama haline gelmeye başlamıştı.

 

Bu yazı 5076 kere okundu.
Etiketler:
haberler
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV