Ölümcül Arıza – Northwest uçuş 85

Paylaş
 

Selam arkadaşlar! Bugün anlatacağım vaka , Northwest havayollarının 85 sefer sayılı uçuşu.

9 Ekim 2002 tarihinde, Northwest havayollarına bağlı bir Boeing 747-400 , 85 sayılı sefer ile Detroit, Michigan’dan Tokyo, Japonya’ya gidiyordu.

Uçağın kontrolü kaptan pilot Frank Geib’teydi. Yardımcı pilot Mike Fagan da ona eşlik ediyordu. Bu iki pilot kontrolü esas ekipten yeni devralmıştı. Bunun gibi uzun uçuşlarda çift mürettebat bulunması standart bir durumdu.

Uçak yolu neredeyse yarılamış, Alaska’yı henüz geçmiş, Bering Boğazı üzerindeydi. Ansızın uçak sola doğru sert bir manevra yaptı ve 40 derece açıyla yan yattı. Kaptan Geib hızlı bir kararla otopilotu kapattı, dümen ve kontrol kolu ile uçağı dengeledi. Ancak uçağın kontrolü aşırı zorlaşmıştı.

Yardımcı pilot Fagan uçağın uyarı sistemlerini inceledi , kaptan Geib ilk başta uçağın bir motor arızası yaşadığını düşünmüştü. Ancak Fagan uyarı ekranlarını incelediğinde dümen sisteminde bir sorun olduğunu görmüştü. Alt dümen sola 17 derece açıyla kilitlenmiş ve sıkışmıştı.

Boeing 747 ler devasa boyutlarda olduğu için hareketi kolaylaştırmak adına dümen sistemi de iki parçalı olarak tasarlanmıştı. Kaptan Geib uçağı dengelemek için üst dümeni kullanıyordu.

Dinlenme kabininde olan esas kaptan John Hanson, çabucak kokpite geldi ve kontrolü Geib’ten devraldı.

Uçağın bu halde Tokyo’ya kadar gitmesi mümkün değildi. En yakın havaalanı olan Alaska’daki Anchroage Uluslararası Havaalanı’na doğru sağa dönmeye başladı.

Acil durumu belirtmek için Anchroage hava trafik kontrolüne ulaşmaya çalışan pilotlar başarısız olmuştu. Çünkü uçak Anchroage telsiz menzilinin dışındaydı.

Sonunda Anchroage’a daha yakın bir diğer Northwest uçağıyla bağlantıya geçip acil durumu hava trafik kontrolüne iletebilmişlerdi.

Anchroage’a dönüş yolunun daha yarısındayken, pilotlar uçağı iniş için hazırlamaya başladı. Çünkü henüz yüksek bir irtifada ve Havaalanına henüz uzakken hasarlı uçağın iniş ayarlarına nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorlardı. Uçak yeni ayarları sorunsuz bir şekilde kaldırmıştı.

Anchroage’a inmek üzereyken onlarla bağlantıda bulunan bir Northwest teknisyeni onlara iniş hızını normalden 20 knot (37km) artırmalarını tavsiye etti. Bu uçağın daha rahat kontrol edilmesini sağlayacaktı .

Sonunda zorlu ve yorucu geçen iki saatin ardından uçak Anchroage’a inebilmişti ve dahası uçakta bulunan 404 kişiden birinin bile burnu dahi kanamamıştı.

● Uçağın yere inebilmesindeki en büyük yardımcı etken uçağın çift parçalı dümen tasarımıydı. Bu sayede pilotlar hala çalışan üst dümen ile uçağı kontrol altında tutabilmişti.

● Dümen kontrol sistemi incelenince sisteme aşırı yük bindiği görüldü. Bunun sebebini araştıran soruşturmacılar uçağın Northwest’e teslim edilmeden önce Boeing tarafından test uçağı olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.

● Bundan 3 yıl sonra Air France’a ait bir Boeing 747-400F de aynı şekilde bir dümen kilitlenmesi yaşadı. İki olayın da sebebi çözülemedi. Ancak dümenin her iki yana da aşırı hareketini engellemek için dümen kontrol ünitesine takozlar yerleştirildi.

Diğer Uçak Kazaları için TIKLAYINIZ.

Olay ile ilgili Uçak Kazası Raporu belgeseli bölümü

…Murat Deniz Şenol…

Bu yazı 2317 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV