Paylaş |
|
Tweet |
Türk Hava Yolları – THY ne zaman kuruldu? Türk Hava Yolları’nın kuruluş tarihi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi – DHMİ ne zaman kuruldu? Devlet Hava Meydanları İşletmesi – DHMİ’nin kuruluş tarihi.
Türkiye’nin en değerli markası ve dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu Türk Hava Yolları gökyüzündeki 87’nci yılını kutluyor. Ay yıldızlı bayrağı ilk kez 1933 yılında, toplam 28 koltuk kapasitesine sahip 5 uçaklık filosuyla taşımaya başlayan küresel marka, bugün yaklaşık 350 uçaklık modern filosuyla her gün yüzbinlerce yolcuyu dünyanın dört bir yanına ulaştırıyor.
Operasyonlarına ilk olarak, “Devlet Hava Yolları İşletmesi” adıyla İstanbul Atatürk Havalimanı‘nda (eski adıyla Yeşilköy Havalimanı) başlayan Türk Hava Yolları 1943- 1945 yılları arasında filosuna kattığı yeni uçaklar ile bugünkü başarının temellerini attı. Yolcu kapasitesinin ve hedeflerin büyümesiyle birlikte, bayrak taşıyıcı ilk yurtdışı seferini 1947 yılında, Ankara – İstanbul – Atina hattında gerçekleştirdi. TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı ile gerçekleştirilen uçuş toplamda 2 saat 40 dakika sürdü. Türk Hava Yolları ilk Atina seferinden 4 yıl sonra, 1951 yılında Lefkoşa, Beyrut ve Kahire ile uluslararası uçuş noktalarını genişletti.
Altmışlı yıllara gelindiğinde Türkiye pazarında kazandığı deneyim ile yurtdışı operasyonlarında başarılı bir strateji oluşturan bayrak taşıyıcı, henüz o yıllarda Avrupa’da adından söz ettirmeyi başardı. Jet motorlu uçakların gökyüzünde görülmeye başlaması ile birlikte Türk Hava Yolları’nın başarı yolculuğu da hız kazandı.
Kuruluşunun 50. yılında (1983), 30 uçaklık filosu ve 4 bin 37 koltuk kapasitesiyle 3 farklı kıtaya uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları bu önemli yılı 2,5 milyon yolcu ve 30 bin ton kargo taşıyarak tamamladı. Aynı dönemde, yolcularının seyahat deneyimine yüksek derecede önem veren şirket her ay milyonlarca yolcusuna sunduğu “SKYLIFE” dergisini ilk kez 1983 yılında “THY Magazin” adıyla yayınladı.
2000’li yılların ilk döneminde küresel havacılık sektöründe yaşanan duraklama ve gerilemenin aksine Türk Hava Yolları yeni yatırımlar, açılan hatlar ve genişleyen filosu ile önemli bir büyüme sürecine girdi. Bayrak taşıyıcı bu değişim sürecinde yalnızca yolcu taşıyan bir şirket olarak kalmadı ve uçak bakım onarımı, kargo taşımaları, yer hizmetleri, uçak içi koltuk ve mutfak üretimi, havacılık ve uçuş eğitimi alanlarında da diğer havayollarına hizmet sunan bir marka konumuna geldi.
DHMİ DE 87 YAŞINDA
Türk Hava Yolları’nın ikiz kardeşi olarak da bilinen Devlet Hava Meydanları İşletmesi de 87 yıl önce bugün faaliyetlerine başladı.
Türkiye sınırları içindeki havalimanlarının işletilmesi ve Türk hava sahasındaki trafiğin düzenlenmesi ve denetimiyle görevli kamu iktisadi kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren kurum işletmesindeki 50’den fazla havalimanı ile Türk havacılığına hizmet veriyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin 87’nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, “Türk havacılığının parlayan yıldızı DHMİ’nin 87. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun! DHMİ Çalışıyor, Türkiye Uçuyor!” mesajı yayınladı.