THY’nin Katmandu’da Pistten Çıkan Uçağının Son Hali

Paylaş
 

Erhan Aydoğdu – 2015 yılının Mart ayında Nepal Katmandu’ya inişi sırasında pistten çıkan Türk Hava Yolları’na ait TC-JOC tescilli airbus 330 tipi uçak tamir masraflarının maliyetli olması sebebiyle Katmandu’da kal edilmişti. Sonra uçağın işe yarayacak parçaları söküldü ve gövdesi orada kaldı.

Uçağın orada kalan gövdesi başka birine ilham kaynağı oldu ve yıllardır hayalini kurduğu bir işi gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Aynı zamanda pilot olan Bed Upreti uçağın gövdesini satın alarak yılalrdır hayalini kurduğu havacılık müzesini kurdu. 53 yaşındaki pilot 30 yıllık meslek hayatında binlerce uçuş saati ile sektörde büyük bir tecrübeye sahip. Upreti’nin aynı zamanda memleketi olan Dhangadi’de 2014 yılında Fokker 100 tipi uçaktan havacılık müzesi kurdu. Kurduğu müzenin gördüğü ilgiyle projesini genişletmeye karar veren Upreti ayağına gelen bu fırsatı değerlendirdi.

2017 yılında Nepal Sivil Havacılık Otoritesi (CAAN) ile ortaklık kuran Upreti, Başkent’te müzeye çevirmek  için Katmandu’da kalan uçağı satın aldı. “Kal edilen Sinamangal’daki hava limanında  sökülüp yeniden monte edildi. Taşıyabilmemiz için uçağın daha küçük parçalara bölünmesi dört aydan fazla sürdü. Ayrıca, havaalanının günlük operasyonlarını engellememek için işçiler, sadece atıl sabah saatleri olan saat 1 ile 3 arasında çalıştı . Ardından, uçağın planlanan müzeye nasıl taşınacağını da düşünmek zorundaydık. ” ifadelerini kullandı.

Katmandu’da pistten THY uçağının  son hali:

Fotoğraf: http://kathmandupost.ekantipur.com/

Bu yazı 2621 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV