Uygur Kargo

Paylaş
 

Kuruluş – 1980

ICAO Kodu : –

IATA Kodu : –

Merkezi : Etap Oteli – İstanbul

Çağrı Adı : –

Sınıf: Uluslar arası tarifesiz kargo

Satatü: Proje aşamasında kaldı.

Sivil Havacılık Yasası Öncesi girişimler yazı dizimize devam ediyoruz.

Sivil Havacılık endüstrisinin tanınmış simalarından Uygur Acuner ve Hisar Bank ortaklığı ile, uluslar arası kargo uçuşları yapmak üzere 1980 yılında kuruldu. Avrupa, Orta ve Uzakdoğuya kargo seferleri düzenlemek amacıile Global İnternational şirketinden British Caledonian aracılığı ile Miami’de bir süredir yatan N971PA tescilli Boeing 707-321C tipi uçak kiralandı. Ancak Acuner ile Hisar Bank yetkilileri arasında çıkan bir anlaşmazlık sonucu uçuşlar başlamadan şirket kapandı.

Bu yazı dizisini yazmaya kara vermemde büyük etkisi olan kaynak kitap Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II isimli kitabın yazarının Acuner ile yapmışolduğu söyleşide Acuner anılarını şöyle dile getirmişti:

“TC-ZRJ isimli uçağımı sattıktan sonra elimde bir miktar anapara vardı. Evlendikten sonra demir işine girdim. Bir şirkete pilot olarak girmeyi düşünürken baktım kafam ticarete çalışıyor. Türkiye’de de o zamanlar hava kargo şirketi yok. Bu dikkatimi çekmişti. Oturdum bir kargo fizibilite raporu hazırladım. Çalmadığım kapı kalmadı. Hep aynı cevap:” Siz raporunuzu bırakın biz sizi ararız “

1980 yılında bir gün eşimin ağabeyinin arkadaşı olan eski Turizm Bakanı Barlas Güntay ile yemek yerken kendisine fizibiliteden bahsettim. Beni Hisar Bank’ın yetkilileri ile tanıştırdı. Ömer Çavuşoğlu, Kozanoğlu filan. İzmit’teki Sümerbank’ın Genel Müdürü.

Tamam bir kargo şirketi kuralım dediler. Şirketten bana da hisse verdiler. İstanbul Etap Otelinin alt katında birde ofis açtık. Tabelamızı da astık ” UYGUR KARGO ” diye.

O zamanlar AOC ( Air Operator’s Certificate) almak yok. Benim uçağım var işletmek istiyorum deyip izin alabiliyordun. Gittim Sivil Havacılık Genel Müdür’lüğü’ne ” Biz havayolu şirketi kurduk uçak almaya gidiyoruz ” dedim.

Uçağı buldum yönetimin aklı yattı. Git uçağı al getir başlayalım dediler. Uçağın evraklarını anlaşmalarını herşeyi hazırlayıp Türkiye’ye geri geldim. Uçak tam bize göre bir uçaktı. 40 ton taşıma kapasiteli 4 motorlu bir 707 idi. British Caledonian aracılığı ile anlaşmasını yaptığım  Miami’de yatan bir uçaktı. Tam uçağı almaya gideceğiz.( Uçağın pilotları bile hazır. THY’nin Boeing 707 kaptanlarından Enver Küçük, İbrahim Cesur ve Memişoğlu kaptanlar bize gelmeyi kabul etmişlerdi.) şirket yönetimi beni acil toplantıya çağırdı.” Kitapta Acuner’in  uzun uzadıya anlattığı anısında toplantıda çıkan anlaşmazlık sonucu uçağın alınamadığını ancak burun kısmına ” UYGUR ” yazdırdığı halde uçağın Türkiye’ye başka şirkete, Türk Hava Yolları’na gelip isminin silinip “Kervan 1″ ismini almasını hatta THY nin bundaniyi  bir para kazandığını sonrasında ” Kervan II ” isimli başka bir uçağı da filoya kattıklarını anlatıyor.

(Şirketlerin kuruluş ve faaliyetinin hikayesini daha detaylı öğrenmek ve okumak isterseniz Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)

Şirketin filosunda bulunan uçaklar:

N971PA       Boeing 707-321C    Charlotte Aviation           Temmuz 1981

( Uçak TC-JCC tescili ile Türk Hava Yolları’na geldi. 1990 yılında filodan ayrıldı. ST-ALX tescili ile Golden Star Air Cargo şirketinde çalışırken  1992 yılında Atina Ellinikon Havalimanı’na yaklaşması sırasında düştü ve içindeki toplam 7 personel hayatını kaybetti.)

Diğer Sivil Havacılık Yasası Öncesi Girişimler İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı 2096 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV