Anadolu Havayolları ( Anatolian Airlines )

Paylaş
 

Erhan Aydoğdu / Türk Hava Yolları 1936 yılından beri filosunda ingiliz yapısı uçaklar kullanmaktaydı. 50’li yılların yarısından itibaren British Aircraft Corporation ( BAC) şirketinin gözbebeği olan Vickers Viscount uçaklarını filosuna katmaya başlamıştı. THY 1965 yılından sonra filo yenileme programı ile birlikte jet uçağı arayışına başlamasıyla British Aircraft Corporation şirketi BAC-111 Amerikan Douglas’ın DC-9’uu, Fransız SUD Aviation’un Caravelle’i, ve diğer bir ingilz havayolu şirketi olan Hawker Siddeley’in Trident’ininde bulunduğu bir rekabet içine girmişti. Yapılan tüm gayretlere rağmen BAC rekabeti kaybetti ve THY DC-9’u seçti. Ancak BAC Türkiye gibi bir piyasayı kaybetmek istemiyordu.

1969 yılının ilk aylarında, içlerinde BAC’ın Türkiye satış temsilcisi olan Selahattin Beyazıt’ın da bulunduğu bir kaç işadamı ortaklaşa özel bir havayolu şirketi kurma girişiminde bulundular. BAC bu şirkete maddi destek vereceğini ancak tek şart olarak yeni kurulacak  havayolu şirketinin uçaklarının BAC-111 olmasını belirtmişti. Şirketin ismide hazırdı Anadolu Havayolları. 4.5 milyon sterlin sermayesi olacak olan şirket uluslararası charter ve kargo taşıyacaktı. İlk etapta 3 adet BAC-111-500 (BAC-111’in gelişmiş versiyonu) kullanılacaktı. Şirket vakit geçirmeden faaliyete geçmek için BAC-111-500 tipi uçaklar beklenirken BAC-111 in diğer meodellerinden uçak kiralanması öngörülmüştü.

1969 yılında Nisan ayında yayınlanan Flight dergisindeki açıklamada” Ankara’dan gelen raporlarda Anadolu Havayolları adı altında yeni kurulan bir özel havayolu şirketinin başvurusu Türk Hava Yolları’na önemli bir destek olarak görülmesi sebebiyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır” açıklaması yapılmıştı.

Ancak Selahattin Beyazıt’ın 1969 yılı içinde Galatasaray Kulübü Başkanlığı’na gelmesiyle Anadolu Havayolları ” kağıt üzerinde kalan bir havayolu şirketi” olmaktan öteye gidememiş ve tarihin tozlu sayfaları arasında yer almıştı.

Diğer Sivil Havacılık Yasası Öncesi Girişimler İçin TIKLAYINIZ

Kaynak: Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi. Kıvanç Hürtürk/Gökhan Sarıgöl

Bu yazı 1731 kere okundu.
Etiketler:
haberler
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV