Akıl Almaz Alçalış – THY Uçuş 452

Paylaş
 

Merhaba dostlar! Şimdi karşınıza, Türkiye ülke sınırları içinde gerçekleşmiş en büyük uçak kazası ile çıkıyorum. Türk Hava Yolları uçuş 452 ile.

452 sefer sayılı uçak, 19 Eylül 1976 günü, saat 22.45 te 146 yolcusu ve 8 mürettebatı ile Yeşilköy (şimdiki Atatürk) Uluslararası Havaalanı’ndan kalktı. İstikamet Antalya’ydı. Uçak ise henüz 2 yaşını doldurmamış bir Boeing 727-200’dü.

Kumandaların başında mükemmel bir uçuş siciline sahip deneyimli kaptan Celal Topçuoğlu bulunuyordu. Yardımcı pilot ise Sacit Soğangöz’dü.

Uçak 06-24 pistinden kalkışını müteakip sağa dönmüş ve Antalya’ya doğru yönelmişti.

Uçuşun ilk dakikaları oldukça sakin geçmişti. Kaptan Topçuoğlu, yorgun olduğu gerekçesiyle kokpiti terk edip dinlenmeye çekilmiş ve kokpitte yardımcı pilot Sacit Soğangöz ve uçuş mühendisi kalmıştı.

Uçuşun başlamasından henüz 26 dakika sonra, yardımcı pilot Sacit Soğangöz, Antalya kule ile bağlantıya geçmiş ve anlaşılmaz bir şekilde Antalya pist ışıklarını gördüğünü belirtip , 18-36 pistinin 36 başından yaklaşma talep etmişti.

Antalya kule kontrolörü, kendisini ne radarda ne de gözle göremediğini belirtip pist ışıklarını görecek kadar yakın olamayacağını söyleyerek yaklaşma talebini reddetmişti.

Fakat yardımcı pilot Sacit Soğangöz, kara kutu kayıtlarında da açıkça duyulduğu üzere “Size mi inanayım gözüme mi?!” Diyerek yaklaşmayı başlatmıştı.

Topçuoğlu kaptan erken alçalmayı fark etmişti. Kokpite gelmiş ve Soğangöz’e “ne yapıyorsun sen !?” Diye çıkışarak uçağın 3 adet P&W JT8D motoruna tam güç verip yükselmeye çalışmış ancak artık her şey için çok geç kalınmıştı.

Kokpit ses kaydında duyulan son söz ise yardımcı pilot Soğangöz’ün “aa, pistte kamyonlar, arabalar var!” Sözü olmuştur. Ardından uçak Toroslar’ın Isparta’da bulunan Karatepe isimli tepesine çarpar. Uçakta bulunan 154 kişiden sağ kurtulan yoktu.

● Yardımcı pilot Soğangöz’ün Antalya Havaalanı’nın 18-36 pisti zannettiği yer aslında Isparta’daki askeri birliğin hemen yanında bulunan 4000 metre uzunluğundaki, oldukça iyi aydınlatılmış bir bulvardı.

● Yardımcı pilot Sacit Soğangöz 727 uçuşlarına daha yeni başlamıştı. Arkada bulunan uçuş mühendisi ise Soğangöz’ün tam olarak ne yaptığını görecek pozisyonda değildi.

● Kaptan Topçuoğlu’nun son müdahalesi uçağı yükseltmeye yetmemiş ve uçuş böyle acı bir şeklide sonlanmıştı.

● Uçak enkazına ait bazı küçük parçalar hala Karatepe mevkiinde bulunmaktadır.

Isparta Kazasını birde görgü tanığından dinleyin. TIKLAYINIZ

…Murat Deniz Şenol…

Bu yazı 3220 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV