Paylaş |
|
Tweet |
Milli Havayolumuz Türk Hava Yolları’nın kurulduğu yıllardan günümüze kadar kullanmış olduğu dış imajları ( boyamaları ) sizlerle paylaşıyoruz. (İmajlara verilen isimler resmi olmayıp birbirinden ayırt edilmek için kullanılmıştır)
Türk Kültür ve El Sanatlarından Esinlenen Üç Renkli İmaj ( 1989-1990)
Airbus şirketinin tasarımlarını yapan Young&Rubicom şirketinin yardımları ile geliştirilen tasarımda uçakların üzerinde yazılı olan uzun ” Türk Hava Yolları – Turkish Airlines ” yazısı kısaltılarak daha büyük puntolarla ve büyük harflerle kırmızı renkli “TURKISH” yazası ile değiştirildi. Bunu küçük bir Türk Bayrağı ve daha küçük puntolarla “THY” takip ediyordu. Kokpit ve yolcu pencereleri arasındaki boşluğa büyük olarak THY’nin kırmız yaban kazı logosu eklenmiş, pijama deseninde bulunan beş kırmızı çizgiden oluşan pencere şeridi kaldırılarak, penderelerin altıan gövdeyi baştanbaşa kateden, Türk Kültürü ve el sanatlarında çok kullanılan kırmızı-turkuaz ve çivit mavisi renklerden oluşan üç çizgi eklenmişti. Yine tamamen beyaz olan kuyruğa Kırmızı ( ön planda) turkuaz ( ortada) çivit mavisi ( en arkada ) renklerinden oluşan derinlik verecek şekilde konumlandırılmış üç renkte yaban kazı logosu bulunuyordu. 1960 yılından beri kullanılan yaban kazı logosunda bir takım değişiklikler yapılmş kanat açıklığı daha geniş tutulmuş ve kanatlardan itibaren kalın olarak başlayıp baş kısma doğru incelen gövdesinin aksi yönünde kanatlardan ince başlayıp baş kısma doğru kalınlaştırılmıştı. 1989 yılında önce TC-JAK DC-9-32 sonradan Boğaziçi Hava Taşımacılığı ( BHT )’ndan devralınan iki adet Boeing 727-264 TC-JFA ve TC-JFB bu imajla boyandı. Bu imajda da DC-9 ile Boeing 727’ler arasındaki farklar görünmekteydi. DC-9’un burun konisi dahil tüm gövdenin kuyruğunun ve motorlarının beyaz renge boyanmasına karşılık 727’lerin gövde altları metalik renkli bırakılmış burun konisi ve üst kısmı kokpit camlarına kadar siyah renge boyanmıştı.
“Euro White” ( Avro – Beyaz) İmajı ( 1990 – 2009 )
1990 yılında yapılan tasarımla ” Euro White” adı verilen günün modasına uyularak uçaklarıngövderleri tamamen beyaz bırakıldı. Bu tarihten sonra THy’da 1960 yılından beri uygulanan pencere şeridi ve siyah burun konisi artık tarihe karışıyordu. Yolcu pencerelerinin üst tarafında önde Türk Bayrağı arkasında kalın ve düz puntolarla lacivert renkli “TURKISH AİRLİNES” ve arkaya doğru kırmızı “THY” harfleri yer almaktaydı. Tümü kırmızı renkli olan kuyrukte beyaz daire içinde kırmızı yabankazı logosu bulunmaktaydı. Bu imajı ilk alan uçak TC-JAB tescilli DC-932 tipi uçak olmuştu. Gelecek iki yıl içerisinde filoda bulunan tüm uçaklar bu imaja boyandı. 1993 yılında yeniden bir değişklik yapıldı ve gövdede “AİRLİNES” ve “THY” yazıları kaldırılarak sadece “TURKISH” ve Türk Bayrağı bırakıldı.
(Daha önce de kaynak olarak kullanmış olduğum Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan havacılık tarihi hakkında faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)
Devam Edecek…