Hatalı Yükleme – National Airlines uçuş 102

Paylaş
 

Merhaba dostlar! Bugün Afganistan’a gidiyoruz. Tarih 29 Nisan 2013.

Afganistan’daki Bagram Amerikan askeri üssünde alışılmadık bir durum olarak bir sivil uçak duruyordu. National Havayolları’nın 102 sefer sayılı uçağı.

National Havayolları ve uçağın mürettebatı, Pentagon ile sözleşme imzalamıştı. Uçuş National Havayolları tarafından Amerikan Hava Kuvvetleri adına gerçekleştiriliyordu.

Uçak 1993’te ilk olarak Air France için yolcu uçağı olarak üretilmiş 20 yaşında bir Boeing 747-400 dü. Uçak daha sonra kargo uçağına çevrilmişti.

Uçağın kontrolü Monroe’lu yardımcı pilot Jamie Brokaw’daydı. Göstergeleri izleyen kaptan pilot ise Trenton’lı Brad Hasler’dı. Yedek kaptan pilot Jeremy Lipka ve yedek yardımcı pilot Rinku Summan, uçuşun ortalarında kontrol başına geçecekti.

Uçak 2 tanesi 12, 3 tanesi 18 ton ağırlığında olan 5 askeri araç taşıyordu. Araçların toplam ağırlığı 78 tona ulaşıyordu. Uçak aynı zamanda 40 tonluk bir yakıt yüküyle de yüklenmişti.

Uçağın istikameti Dubai’deki Al Maktoum Uluslararası Havaalanı’ydı. Sonunda yerel saatle 15.30’da, yani 1 saat rötarlı olarak uçağa kalkış izni verildi. Yardımcı pilot Brokaw, gaz kollarını itti ve uçak hızlanmaya başladı.

Kaptan Hasler sırasıyla V1 ve Vr süratlerini okudu ve kalkış yapıldı. İniş takımları toplanmaya çalışıldı ancak bir sorun vardı. Tekerlerin bir kısmı içeri alınamamıştı. Ardından başka bir sorun baş gösterdi. Uçağın tırmanış açısı aşırı dikleşiyordu.

Uçak bir süre daha yükseldi ve uçamayacak kadar yavaşladı. Ardından sağ tarafına yattı ve bir anda yere çakıldı.

4 pilot , 2 teknisyen ve 1 yükleme uzmanından oluşan 7 kişilik ekibin tamamı hayatını kaybetmişti.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular şunlardı :

● Havayolu firması ve pilotlar , ilk defa böyle sıra dışı bir yük taşıyordu.

● Yükleme uzmanı Michael Sheets , bu ağır araçların doğru sabitlenmesi için National Havayolları kılavuzunda belirtilen doğru sayıda bağlama halatı kullanmasına rağmen , onları en fazla dayanıma sahip olacakları açıyı dikkate almadan bağlamıştı.

● Uçak kalktıktan sonra en arkada bulunan ve doğru bağlanmamış olan 12 tonluk araç yerinden hareket etmiş ve uçağın kuyruk tarafındaki irtifa dümeninin kontrol borusunu koparmıştı.

● Bu sebeple uçağın tırmanış açısı kontrol edilememiş ve uçak hızlanmaya kaybına uğrayıp düşmüştü.

…Murat Deniz Şenol…

Bu yazı 2671 kere okundu.
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV