Marmara Havayolları

Paylaş
 

Marmara Havayolları

Kuruluş : 1985 Ocak

AOC : 004

ICAO Kodu : MHY

IATA Kodu : –

Merkezi :  İstanbul

Çağrı Adı :

Sınıf: Yurtiçi tarifeli yolcu ve uluslararası tarifesiz yolcu ve kargo

Statü: 1896 Haziran’da kapandı.

Armatör Cafer Çavuşoğlu, Almanya’da iş adamı olan Gediz Acar, pilot ve Samsun Petrol A.Ş.’nin Genel Müdürü Ali bülent Sümbül ve Almanya’da ticaret yapan bir grup Türk İş adamının girişimleri ile 1985 yılının Ocak ayında kuruldu. Almanya başta olmak üzere yurtdışı yolcu ve kargo charter seferleri, daha sonra da iç hat tarifeli sefeler yapması planlandı. Romanya’dan kiralanan 119koltuklu iki ROMBAC 111-525FT tipi uçaktan ilki 26 Mart 2020 günü Romen kabin ve kokpit ekibi tarafından İstanbul’a getirildi. Uçaklardan YR-BCK tescili uçak Türk tesciline girdi ve TC-JCP tescilini aldı.

Tarom’un mavi lacivert renklerinden oluşan dış imaj korunarak kuyruğunda ise harpa kuşu logosu ile TC-JCP ” Yelman ” ismi verilen uçak basına tanıtımı yapıldı ve yine Romen ekip tarafından aynı gün İstanbul – Ankara seferini yaptı. Bu uçak Türk pilotların eğitimleri dışında, işletme izninin gecikmesi nedeniyle çoğu zamanının yerde geçirdi.

İkinci BAC 111-525FT tipi YR-BCJ tescilli uçak Marmara Havayolları imajı ile 15 Mayıs 1986 günü İstanbul’a geldi. O günlerde İstanbul Havayolları, Marmara Havayolları’nın hisselerini almaha çalışıyordu. Türk tescili almayan YR-BCJ tescilil uçak aynı gün İstanbul Havayolları’na devredildi.

Elde kalan tek uçak TC-JCP ise 1 Haziran 1986 günü İstanbul Havayolları’na devredildi. Yaklaşık 1 yıllık süre varlık gösteren Marmara Havayolları yaptığı bir kaç seferden sonra sessizliğe gömüldü ve tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. TC-JCP kısa bür süre İstanbul Havayolları’nda, Marmara Havayolları imajı ile çalıştıktan sonra onunda ismi İstanbul Havayolları olarak değiştirildi.

Marmara Havayolları Filosundaki uçaklar:

TC-JCP – BAC 111-525FT – Tarom’dan Kiralık

TC-JCT – BAC 111-525FT – Tarom’dan Kiralık ( İptal )

YR-BCJ – BAC 111-525FT – Tarom’dan kiralık

HlhldP

(Şirketlerin kuruluş ve faaliyetinin hikayesini daha detaylı öğrenmek ve okumak isterseniz Kıvanç Hürtürk ve Gökhan Sarıgöl beyefendilerin kaleme aldıkları harika bir kaynak kitap olan ” Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi II” isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Bu konuda ve daha bir çok konuda kaynak olarak kullandığım ve her sayfasında ilginç ve değerli bilgiler bulduğum her havacılık meraklısının merak ettiği bilgiler ile dolu olan kitabın özelliğini de sizlere belirtmeden edemedim.)

Diğer Şirketler İçin TIKLAYINIZ

Kapak Fotoğrafı Reinhard Zinabold

Bu yazı 1506 kere okundu.
Etiketler:
haberler
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV