Paylaş |
|
Tweet |
avrupalı uçak üreticisi Airbus Airbus 320Neo ile dünya dar gövde piyasasını yaklaşık %60 oranında elinde tutmakta. Airbus bunu da başka şirketlere kaptırmaya niyeti olmadığını art arda değişik orta menzilli dar gövde uçaklar tasarlayarak belli ediyor. Bunlardan bazıları Türk Hava Yolları’nın da edindiği Airbus A321 Neo ACF Airbus Cabin Flex ( Kabin Flex) özellikli uçak, bir diğer önemli tasarım Airbus A321 LR 244 kişilik uçak test uçuşunda 160 kişiye eşdeğer bir yükle 4,750 mil uzaklıkta olan Seyşeller’den kalkıp Toulouse’a gitmişti. Airbus bu uçaklarla dar gövde uçaklarını orta ve uzun menzil uçaklarına dönüştürmeyi planlıyor.
Bu plan bağlamında Airbus, yeni tasarlamayı planladığı uçak NMA yani New Midmarket Aircraft ( Orta Seviye Uçak ) segmenti ile geniş gövdeli uçak piyasasının da bir kısmına sahip olmayı hedefliyor. Şirket Airbus A321 XLR olarak anılan en uzun menzilli dar gövdeli uçağı geç 2022 yılında hizmete sokmayı planlıyor. Şirket yöneticilerinden Airbus Genel Müdür Yardımcısı Eric Schulz uçağın yapımına 2019 yılında başlayabileceklerini ve yukarıda da bahsettiğimiz üzere 2021 yada 2022 yılında uçağı hizmete sokmayı düşündüklerini açıkladı. Schulz Airbus 321 LR nin sınırlarını zorladıklarını ancak XLR için yapılacak değişiklikler hakkında ( motor, kabin v.s) şimdilik bilgi vermekten kaçındı.
A321XLR‘nin 4,500 nm veya daha fazla uçabilmesi planlanıyor. Bu menzil , havayolu şirketlerinin uçağı ABD Doğu Yakası’nın güneyindeki ve Avrupa’nın doğusundaki daha uzak bölgelere giden transatlantik rotalar üzerinde çalıştırabilmelerini sağlayacaktır. Menzil artışı, Schulz’a göre merkez yakıt deposunun büyütülmesiyle elde edilebilir. Uçakta ağırlık problemini aşmak için yakıt deposu gövde yapısına entegre edilmiştir. Aralık ayındaki menzil artışının yaklaşık 200-300 nm’ böylelikle güvenceye alındı, ancak Airbus’ın hedefine ulaşmak için kabaca 200 nm’lik bir boşluğu kapatması gerekiyor.
Bu arada, ilk A321LR yıl sonuna kadar TAP Portugal şirketine teslim edilecek. Havayolu ayrıca, A321LR ve A330neo olmak üzere, Airbus’ın iki yeni uçağını kullanan ilk havayolu şirketi olacak.
Motor üreticileri NMA’ya güç sağlamak için rekabet edip etmeme konusundaki kararları hakkında henüz bir açıklama yapmadılar. GE Havacılık Başkanı David Joyce konu hakkında yaptığı açıklamada, “Herkes için ekonomik anlam ifade etmeli” diyor. “Bir ya da iki seçenek olup olmadığına dair bir karar vermedik, ancak üç yapmıyoruz çünkü bu bize motor üreticileri için bir felaket tarifi”.
GE ve Safran, muhtemel olduğu gibi, itme zorunluluğu 50.000 lb’yi aşsa bile, NMA projesine CFM ortak girişimi üzerinden teklif vereceklerini söylüyorlar. Joyce, en son Boeing spesifikasyonunun, 2017 yılında uçak üreticisi tarafından tartışılan 45.000 lb’den 52.000 lb’lik bir üst baskı ihtiyacını gerektirdiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Artık önümüzdeki süreçte uçağın tasarımının başladığını sizlerle paylaşmayı umuyoruz. Airbus’un bu hamlesine en yakın rakibi olan Boeing’in nasıl bir tepki vereceği de merak konusu. Zira Boeing’in elinde henüz tasarlanırsa Airbus A321XLR ile yarışacak aynı segmentte bir uçağının olmadığı biliniyor.