Asya Üretimi Jet Uçakları Kronolojisi – 3

Paylaş
 

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız ve ilgi gören Rus – Sovyet  Jet Uçakları Kronolojisi ve amerikan Jet Uçakları Kronolojisi konularının ardından sizlere bu kez Asya Üretimi Jet Uçakları Kronoloji konusuya beraberiz. Yine diğer konular gibi en en eskiden yeniye doğru gideceği ama önce isterseniz amerikan ve Rus, Amerikan ve avrupa Jet Uçakları Kronolojisi konusunu hep beraber hatırlayalım:

Asya Üretimi Jet Uçakları Kronolojisi 1. bölüm için TIKLAYINIZ

Rus – Sovyet  Üretimi Jet Uçakları Kronolojisi  için  TIKLAYINIZ

amerikan Jet  Uçakları Kronolojisi için TIKLAYINIZ

avrupa Jet Uçakları Kronolojisi İçin TIKLAYINIZ

2 Yıllık aradan sonra yıl 2000’i gösterdiğinde Japonya Mitsubishi F-2 ile atılım yaptı.  Mitsubishi F-2 Japon firması olan Mitsubishi ile Amerikan firması Lockheed Martin’in ortak olarak Japon Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere tasarladığı avcı uçağıdır. Üretim, 1996 yılında başladı ve ilk uçak 2000 yılında hizmete girdi. 2011 yılında üretimi bitene kadar toplam 98 adet üretildi.

5 yıl aradan sonra bu kez çin sahnedeydi. Chengdu (AVIC) J-10 Vigorous Dragon) tipi uçağı ürettiler. Chengdu J-10, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından üretilen Çin yapımı çok rolü avcı uçağıdır. İlk uçuşunu 23 Mart 1998 tarihinde gerçekleştirmiş olup 2005 yılında hizmete girmiştir. Uçak, tek motorlu olup delta kanat ve kanart tasarıma ve fly-by-wire uçuş sistemine sahipti.

Yıl 2007. Pakistan uçak üretiminde JF-17 Thunder tipi uçak ile bende varım dedi. PAC JF-17 Thunder, veya CAC FC-1 Xiaolong, Pakistan Aeronautical Complex ve Çinli Chengdu Aircraft Corporation ortaklaşa geliştirilen hafif, tek motorlu, avcı bombardıman savaş uçağı. JF-17 hava keşifinde, kara saldırısında ve uçak engellemesinde kullanılabiliyor.

Yıl 2008. Hongdu L-15 Falcon, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri ve Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Hava Kuvvetleri kurşun savaş uçağı eğitmen gereksinimlerini karşılamak için Nanchang merkezli Hongdu Havacılık Sanayi Şirketi tarafından geliştirilen süpersonik bir gelişmiş eğitim ve hafif savaş uçağıdır.

Yıl 2013. Shenyang J-15 ( Flying Shark ), Çin yapımı bir uçak gemisi tabanlı çok rollü savaş uçağıdır. Uçağın başlangıçta yarı gizli model olacağı iddia edildiyse de daha sonra çıkan haberlerde Sovyet tasarımlı Sukhoi Su-33’e dayandığı ve yerel üretim radar, motor ve silahlarla donatıldığı belirtilmiştir.

Yıl 2013. Shenyang J-16 ( Red Eagle ), Çin’deki Shenyang Aircraft Corporation tarafından tasarlanan ve üretilen bir tandem koltuk, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, çok amaçlı görev savaş uçağıdır.

Yıl 2014. Yine Çin sahnede. FTC-2000 Mountain Eagle – Dağ Kartalı olarak da bilinen Guizhou JL-9, Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri ve Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Hava Kuvvetleri için Guizhou Havacılık Endüstrisi İthalat / İhracat Şirketi tarafından geliştirilen iki koltuklu bir süpersonik avcı eğitmenidir.

Yıl 2015. Hindistan araya girmiş ve HAL Tejas LCA tipi savaş uçağını üretmişti. HAL Tejas, Hindustan Aeronautics Limited tarafından üretilen Hindistan yapımı çok rollü avcı uçağıdır. Uçağın geliştirilmesine 1980’lerde eskiyen MiG-21 uçaklarının yerini alması amacıyla başlatılmış olup ilk uçuşunu 4 Ocak 2001 tarihinde gerçekleştirmiş ve 2015 yılında hizmete girmiştir.

Yıl 2016. Sırada Japonya var. Mitsubishi X-2 Shinshin, Japonya’nın beşinci nesil gelişmiş özelliklere sahip, radara yakalanmayan bir uçak üretme isteği sonucunda ortaya çıkmıştır. Deneysel olarak üretilen uçağın daha sonra üretilecek modeller için tecrübe ve teknolojik kazanım sağlaması amaçlanmaktadır.

Yıl 2017. Chengdu J-20 (Black Eagle), Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen beşinci nesil çift motorlu hayalet avcı uçağıdır. J-20, ilk uçuşunu 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2017 yılında hizmete girmiştir.

Yıl 2018. Hindistan yine sahnede. HAL HJT-36 Sitara, Hint Hava Kuvvetleri ve Hint Donanması için Hindustan Aeronautics Limited tarafından geliştirilen bir ses altı ara jet eğitim uçağıdır. HJT-36, iki kuvvet için 2. seviye eğitim uçağı olarak HAL HJT-16 Kiran’ın yerini alacak.

 

Bu yazı 1197 kere okundu.
Etiketler:
askeri haberler
  • Site Yorum
  • Facebook Yorum

Bir yorum bırak

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Facebookta bizi bulun
ARŞİV