Paylaş |
|
Tweet |
Aslında sizlere şu anda Neo ile yapılmış bir uçuşun özetini ve uçağın güzel fotoğraflarının paylaşımlarını yapmak varken Pegasus’ta yaptığım son iki uçuşta yaşadığım gecikmeleri konu alacağım.
23 Eylül Pazar, Belgrad.. O akşam tatilden dönüş akşamınızdır, Pazartesi sabah 6.00’da kalkıp işe gitmeniz gerekmekte; kafanızda İstanbul’a dönüp, duty free’ye kısa süre uğrayıp, 6 saat civarı uyku alıp işe gitmeyi kurmuşsunuzdur. Ama bir bakarsınız, uçağınız ertelenir, uçağınızın kalkış saatinde daha uçak bulunduğunuz hava alanına gelmediğini, uçağın inişini görürken anlarsınız, sabırsızlanmaya ve gerginleşmeye başlarsınız. Uçak 1 saat 40 dakika gecikmeyle kalkar, İstanbul’a varırsınız. Tatil nedeniyle yorgunsunuz ve gecenizin 1.5 saati elinizden alınmıştır.
Burada konu daha çok uçağın ertelenmesinden çok, ki bunlar doğal şeyler, o uçağın gün içinde neler yaptığıdır.
Uçağın, Antalya, Viena ve Belgrad uçuşları vardır gün içinde. İlk gideceği yer olan Antalya için planlanan kalkış 6.30’dur ama uçak Londra’dan 6.40’ta daha yeni İstanbul’a dönebilmiştir.
Soru şu, uçak daha ilk seferinden itibaren rötarla uçacak, yerde hiç mi uçağınız yoktu da, bu kadar uçuştaki insanları 1.5-2 saat bekletip mağduriyet yaşatabiliyorsunuz?
Bu uçuşta, o kadar süre beklemiş insanı yine güler yüzle karşılayan kabin ekibine ve o rotada, 1 saat 10 dakika en hızlı süreyi yapan ve bizi İstanbul’a ulaştıran pilotlara teşekkürlerimi iletiyorum.
Tarih 2 Aralık Pazar, Antalya…. Uçuşunuz yine ertelenir, gündüz bir mesaj gelir, 25 dakika gecikme olacaktır diye, tamam dersiniz, hava limanına girersiniz, bir araştırırsınız ki, daha uçak Antalya’ya gelmemiş bile, kısa bir süre sonra bir mesajla 15 dakika daha eklenir ve sonuçta 60 dakika gecikmeyle kalkarsınız.
Soru şu, siz bir uçak kalktıktan sonra o uçağın yaklaşık dönüş saatini hesap edemez misiniz? Bir uçağın sonraki uçuşa hazırlanması kaç dakika sürer bilmiyor musunuz?
Pegasus yetkililerinden ricam, eğer 25 dakika diyorsanız ya buna uyun ya da doğrusunu hesaplayın. Uçağın İstanbul’dan kalkış saatini gördükten sonra uçağın yeni uçuşa ne kadar hazır hale geleceğini doğru hesap ederseniz insanlar da kendilerini buna göre ayarlar. Aradaki 35 dakikadan ne olacak diye düşünebilirsiniz; O 35 dakika, kısıtlı zamanınız geçirebildiğiniz birine, bir 35 dakika daha vermenin ne kadar değerli olacağını düşünün, anlarsınız.
Not: En genç filoyla övünmek olmamalı slogan, o slogan en fazla müşteri memnuniyeti ile olmalı.