Merhaba dostlar! Yine bir kaza ile sizlerle birlikteyim. Tarih 23 Mart 2009.
Fedex Express Havayolları’nın 80 sefer sayılı uçağı Gouangzhou , Çin’den saatler önce kalkış yapmış, Tokyo’daki Narita Uluslararası Havaalanı’na iniş yapmaya hazırlanıyordu.
Uçak 15 yaşındaki bir McDonnell Douglas Md-11F (F=Freighter /kargo taşıyıcı) , uçak 1994 yılında Delta Havayolları için bir yolcu uçağı olarak üretilmiş ve 2004 te de Fedex’e satılmıştı.
Uçağın kaptanı 54 yaşındaki Kevin Kyle Mosley, Vietnam gazisi olan Mosley sicil pilotluktan önce Amerikan Donanmasında F-4 Phantom savaş uçaklarını uçuruyormuş.
Bugün inişi yapacak olan yardımcı pilot ise 49 yaşındaki Anthony Stephen Pino. Pino da sivil pilotluktan önce Amerikan Hava Kuvvetleri’nde C-5 Galaxy askeri nakliye uçaklarını uçurmuş.
İkisi de deneyimli Md-11 pilotları olmasına rağmen bugün uçağı kullanan Pino, Md-11 de çok az iniş tecrübesine sahipti.
Uçak piste yaklaşırken çok kuvvetli rüzgarlarla mücadele ediyordu.
Kaptan Mosley, bu kuvvetli rüzgarlarla başa çıkabilmek için, normalde planladıkları iniş hızı olan 285 km/h yerine 303 km/h olarak belirledi. Her zamankinden daha hızlı bir iniş olacaktı.
Uçak sonunda 34L pisti için iniş izni almıştı. Yardımcı pilot Pino yaklaşmayı kontrol ediyordu.
Uçak normalden biraz daha sert bir iniş yapmış ve sekmişti, yerde bir kez daha sekti ve 3. çarpmasında sol kanadının üstüne yığılarak alevler içinde ters döndü.
Bu son 12 yıl içinde aynı şekilde meydana gelen 2. MD-11 kazasıydı, 1997 yılında Fedex’e ait bir başka Md-11 Newark Liberty Uluslararası Havaalanı’na inişinde aynı şekilde kaza yapmış ve bu tip kazaların bir daha olmaması için gerekli tavsiyeler yayınlanmıştı.
Soruşturma sonunda ortaya çıkan bulgular şunlardı :
● Her iki pilotun da son 24 saat içinde toplamda 3 veya 4 saat ancak uyuduğu keşfedildi. Yani bitkinlerdi.
● Yine her iki pilotun da 1997 yılındaki kazadan sonra çıkan sekmeden kurtulma eğitimini aldığı ortaya çıktı.
● Bu eğitime göre sekme yaşandığı anda pilotlar uçağın burnunu biraz daha kaldırıyor, gaz kollarını 3 saniye kadar tam güce getirip ardından tekrar rölantiye alıyor ve burnu indiriyorlardı.
● Ancak Pino bunun tam tersini yapmıştı. İlk sekmeden sonra kontrol kolunu ileri itmiş ve ikinci sekmenin daha sert olmasına sebep olmuştu.
● Bunun sebebi araştırıldığında, Md-11’in uzun tasarımı yüzünden Pino’nun arka tekerleklerin yerde olduğunu sanması olduğu fark edildi.
● Md-11’in bir diğer tasarım kusuru da kazada rol oynamıştı, uçağın aşırı küçük kuyruk yüzeyi uçağın minimum iniş hızının çok yüksek olmasına yol açıyordu, bu da iniş esnasında olayların bir bakıma sıkıştırılmasına yol açıyordu.
● Aynı zamanda Pino çok deneyimli bir Md-11 pilotu olmasına rağmen son 2 yıl içinde yalnızca bilgi 63 kez iniş yapmıştı. Bu da iniş konusunda çok az tecrübesi olduğu anlamına geliyordu.
…Murat Deniz Şenol…
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Göklerdeyiz Mobil By Erhan Aydoğdu Namaz Vakitleri -- Ulucan Medya